34 de ani de la accidentul nuclear din Cernobîl. Doar 2 027 de moldoveni care au ajutat au mai rămas în viață

usatoday
Foto:USA Today

În 26 aprilie 1986, adică în urmă cu 34 de ani, exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl – un accident, cel mai grav din istoria nucleară civilă, care venea în urma unei serii de erori umane.

Era 26 aprilie 1986, ora 1 şi 23 de minute şi 58 de secunde. Reactorul scapă de sub control şi se produce o explozie violentă. Acoperişul reactorului, greu de 1 000 de tone, este aruncat în aer. Învelişul de grafit ia foc şi 190 de tone de substanţe radioactive ajung la peste 1 000 de metri în atmosferă şi sunt purtate de curenţii de aer pe distanţe imense, scrie digi24.

Zona morţii” de la Cernobîl – un teritoriu otrăvit de radiaţii – se întinde pe 2 600 de kilometri pătraţi. Este cunoscut oficial drept „zona de excludere”. Este perimetrul care a fost evacuat de armata sovietică după ziua de 26 aprilie 1986.

Statistici din Moldova

„Accidentul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, este un exemplu care nu poate fi uitat. Accidentul a fost urmat de contaminarea radioactivă a întregului continent european și a părților estice a Americii de Nord.

Nici după 34 de ani nu am reușit să evaluăm consecințele acestui accident.

Raportul Forului Cernobîl din 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit accidentului 56 de decese directe, 47 de lucrători și nouă copii cu cancer tiroidian.

Același raport a estimat că peste 9 000 de persoane, din aproximativ 6,6 milioane care au fost cel mai expuse, pot muri din cauza unei forme de cancer și a menționat 4 000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002. Alte circa 336 000 de persoane au fost evacuate. Constatăm cu regret că acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor.

Operațiunea de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl a fost menită să reducă contaminarea radioactivă. Oamenii care au participat la acele operațiuni au fost și rămân eroi.

Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus aportul la acțiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear. Peste 3 500 de concetățeni de-ai noștri au participat la acele operațiuni. Astăzi, în viață mai sunt 2 027.

E greu de apreciat la justa valoare sacrificiul „lichidatorilor” consecințelor avariei de la Cernobîl. În schimb, putem afirma cu certitudine că fiecare dintre aceștia a salvat mii de alte vieți”, a transmis prim-ministrul Ion Chicu.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine