Recenzia cărții ”Jocurile Foamei” de Suzanne Collins

hunger-games1
Foto:Simbolurile celor trei cărți ”Jocurile Foamei” PC: jwwartick.com

Bestseller international scris de Suzanne Collins şi publicat în 32 de ţări cred ca nu mai are nevoie de prezentare. Sunt sigur că ai auzit de Jocurile Foamei (The Hunger Games) şi, mai mult ca probabil, ai vizualizat şi ecranizarea cărţi din anul 2012, iar acum te întrebi de ce ai citi cartea dacă ai privit ecranizarea, nu-i aşa?

Întrebarea asta mi-am pus-o şi eu. Mă gândeam că dacă stiu finalul romanului, cartea nu mă va mai intriga, însă, din fericire, m-am înşelat.

Încă de la primul capitol cartea te va intriga, nararea la persoana I îti va dezvălui o cu totul şi cu totul altă Katniss Everdeen, diferită de cea din film. O vei cunoaşte astfel pe adevărata Katniss care luptă încă de mic copil pentru a supraveţui şi pentru a putea să-şi întreţină familia. Participarea sa drept tribut din distinctul 12 la Jocurile foamei (unde fiecare dintre cele 12 distincte din Paem trebuia să trimită câte o fată şi un băiat pentru a se lupta pană la moarte) o dezvăluie drept o luptătoare neînfricată cu abilităţi fenomenale formate încă din copilărie din nevoia de a  dobândi hrănă pentru familia sa.

Pe lângă lupta continuă dusă pe viaţă şi pe moarte dintre cele 12 tributuri atutoarea conturează şi un triunghi amoros. Peeta, celălat tribut din distinctul 12, este îndrăgostit în secret de Katniss, iar Katniss, la rândul său, are sentimente atât pentru Peeta, cât şi pentru Gale, partenerul de vânătoare al său din distinct.

Un fapt ce mi-a plăcut şi care la sigur îţi va plăcea şi ţie este că autoarea nu recurge la descrieri lungi şi plictisitoare, astfel cartea constituie o acţiunea continuă care te captivează şi te prinde în mrejele sale până nu o termini, fiind genul de carte pe care nu o poţi lăsa din mâini până nu o termini.

Avantajul carţi faţă de film este că romanul pune accent pe latura socială şi impactul care în are în desfăşurarea ulterioară a acţiunilor şi, de asemenea, pentru faptul că romanul pune accent pe latura psihologică a personajului principal, Katniss, care nu este preocupată atăt de viaţa sa amoroasă, cât pentru soarta mamei şi a surorii sale.

In fine, este un roman captivant care se citeşte usor, nu-ţi răpeşte mult timp şi este numai bun pentru a fi citit seara aşezat confortabil într-un fotoliu cu o ceaşcă de ceai sau cafea în mână.

P.S. Cartea a primit un feedback pozitiv de la majoritatea comentatorilor şi autorilor.

Recenzie de Vadim Ungureanu pe book.info.md

Taguri: #Recenzii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *