Revenim astăzi pe malurile Dunării și ne întâlnim cu Liuba Țobenco, studentă la „Corvinus University of Budapest”, specialitatea „Communication and Media Science”. În acest articol, Liuba ne va povesti desfășurat despre obiectele pe care le studiază în cadrul programului său.
După cum am menționat și în primul articol, la specialitatea Communication and Media Science la Corvinus University of Budapest, în primul semestru, am opt obiecte obligatorii și unul electiv:
Social History, Introduction to Political Science, Philosophy, The Realm of Communication, Foundations of Sociology (lecture), Foundations of Sociology (seminar), Strategic Communication, Phisical Education sunt obligatorii, iar Limba Germană este electiv.
Primele cinci sunt Lecture (cursuri), deci prezența este recomandată, dar nu obligatorie și la ore este prezent un număr mare de studenți (de la 50 la 150 de oameni). Strategic Communication, Foundations of Sociology și Limba Germană sunt seminare, astfel prezența este obligatorie, iar numărul maxim de absențe este de trei per semestru. Aici grupul este mic, în jur de 20 de studenți. Educația fizică este un caz aparte, fiind un grup mare de oameni chiar dacă prezența este obligatorie.
Fiecare dintre obiecte are particularitățile sale, pe care voi încerca să le menționez la maximum.
Social History
Tip: Lecture
Specialitățile: Communication and Media Science, Sociology, International Relations
Nr. de ore pe săptămână: 1
Nr. de credite: 3
Nota finală: examen
În cadrul Social History sunt prezenți studenții de la trei specialități. Astfel, în auditoriu se adună peste 100 de oameni. Ora o avem joi, la 9.50 dimineața, dar, surprinzător, majoritatea petrecerilor din Budapesta se organizează miercuri seara. Deși îmi pare un subiect care merită toată atenția noastră, sala era plină doar în primele trei-patru săptămâni. Însă numărul mic de studenți nu-l oprește pe profesor să înceapă fiecare curs cu un fragment diferit dintr-un musical. Până acum am privit secvențe din West Side Story, Little Shop of Horrors, My Fair Lady, Hair, Oliver! Și The Blues Brothers.
Primele șapte săptămâni, lecțiile au fost predate de profesor, am avut subiecte ca Demography, Everyday life in paintings, Social Discipline, Court Society etc. Acum însă avem noi oportunitatea să ne afirmăm (voluntar). Ca temă pentru acasă, încă de la începutul anului, am avut să citim cartea lui Jared Diamond „Collapse: Why Societies Succeed or Fail”, pentru ca apoi să ne grupăm în echipe și să prezentăm câte un capitol. Acest exercițiu încă este în proces și ne va ocupa în total aproximativ trei-patru săptămâni.
Nota finală la acest obiect trebuie să fie nota de la examen, în schimb profesorul ne-a propus să facem o lucrare, research paper, pe orice subiect ales de noi, care să aibă tangență cu Social History. Evident, am acceptat cu toții. Lucrarea trebuie să fie de 10 pagini și să respecte toate normele de scriere a unei cercetări.
Introduction to Political Science
Tip: Lecture
Specialitățile: Communication and Media Science, Sociology, International Relations
Nr. de ore pe săptămână: 1
Nr. de credite: 3
Nota finală: examen
Probabil cel mai confuz obiect pe care îl am în acest semestru. Deși titlul conține cuvântul „introduction”, trebuie să fii un pic de „expert” pentru ca să te descurci bine la acest subiect. Pentru ca situația să fie și mai haotică, este un grup de studenți de la specialitatea International Relations care par să știe răspunsurile la toate întrebările (una dintre ele, fără pic de glumă, a fost formulată aproximativ așa: Cine a fost primarul Philadelphiei în timpul conducerii lui Kennedy?). Deci, clasa constă din aproximativ 97 de studenți care vor acasă și trei care știu răspunsurile.
Deși, aș minți dacă aș zice că profesoara nu încearcă să ne predea temele la cel mai înalt nivel. În plus, ne dă acces la toate prezentările din clasă, astfel ne ușurează mult studiile de sine stătătoare. Într-un final, oricare ar fi metoda ei, se asigură că știm materialul necesar.
Nota finală, la fel ca și în cazul Social History este nota de la examen. Însă și aici profesoara ne dă o șansă să acumulăm nota mai devreme decât perioada examenelor, dacă scriem un test care va conține tot materialul studiat. Testul diferă de examen doar prin faptul că îl scrii mai devreme și că nu este obligatoriu. Încă un criteriu important e că nota de la test te eliberează de examen numai dacă este maximă (5), iar dacă nu o atingi, va trebui să scrii examenul în orice caz, nota de la el fiind înregistrată. De asemenea, chiar de la prima oră a menționat că putem lua 5 % suplimentare la notă, dacă vizităm House of Terror, Memento Park sau facem fotografie la „încălțămintea de pe malul Dunării” (monument istoric).
Philosophy
Tip: Lecture
Specialitățile: Communication and Media Science, Sociology, International Relations
Nr. de ore pe săptămână: 1
Nr. de credite: 3
Nota finală: examen
Filozofia este gaura neagră a studenților din anul întâi: majoritatea orelor sunt plictisitoare și prezența nu este obligatorie. Combinația perfectă.
Deși orele nu sunt cele mai atractive, profesoara ne dă acces la prezentările pe care le face în clasă, cu toți termenii și citatele necesare, iar noi trebuie să scriem săptămânal un „Reflection” la subiectul dat. Astfel, scopul cursului este atins: elevii cunosc materialul, oricare ar fi metoda prin care se ajunge la țel. La sfârșitul semestrului avem un examen care ne va determina nota finală. Întrebările din examen sunt „multiple-choice questions” și presupun cunoașterea citatelor marilor filozofi și conceptul la care ele se referă.
The Realm of Communication
Tip: Lecture/Seminar
Specialitățile: Communication and Media Science
Nr. de ore pe săptămână: 1+1
Nr. de credite: 6
Nota finală: examen*
The Realm of Communication are ca scop aprofundarea cunoștințelor în teoria științelor comunicării. În programa oficială, The Realm of Communication este considerat ca un subiect care are un curs și un seminar per săptămână, pentru care acumulezi șase credite în total și nota finală a căruia este un examen final. În cadrul orelor însă, profesoara ne-a informat că putem opta pentru „offered grade”. Dacă alegi să primești acest tip de notă finală, însemnă că nu susții examen, acesta fiind înlocuit (în cazul acestui obiect) cu media notelor de la teste, teme pentru acasă și procentajul activității în cadrul lecțiilor. De asemenea, un aspect important pentru a primi offered grade e să ai mai puțin de trei absențe în decursul semestrului, chiar dacă oficial ora este considerată curs și nu seminar.
În cadrul unei ore am avut sarcina să facem prezentări în grup. Cerințele erau să ilustrăm o situație rutinară prin prisma unei teorii ale comunicării. Într-un final, prezentarea grupului nostru, care evalua modul în care Gordon Ramsay înjură, cu referire la Expectancy Violation Theory, a luat nota maximă.
Foundations of Sociology
Tip: Lecture + Seminar
Specialitățile: Communication and Media Science, Sociology, International Relations
Nr. de ore pe săptămână: 1 + 1
Nr. de credite: 6
Nota finală: examen + teste + teme pentru acasă
La Foundations of Sociology învățăm teoria sociologiei ca știință și aplicăm cunoștințele în mod practic. În program avem două ore pe săptămână: un curs și un seminar, predate de profesori diferiți. În cadrul cursului studiem teoriile sociologilor, iar în cadrul seminarului învățăm cum sunt aplicate în practică. Un exemplu al procesului a fost studiul metodelor de realizare a cercetărilor sociologice în teorie și aplicarea lor în practică prin crearea unui video de cinci minute, care se axează pe o problemă socială care ne preocupă. În urma prezentării materialului realizat, trebuia să justificăm printr-un raport de ce tema aleasă prezintă o problemă socială și prin ce metode a fost realizată cercetarea.
Nota finală este media notei de la examen, a testelor pe care le scriem la orele practice și a temelor pentru acasă. N.B.: nota de la examen are cea mai mare pondere în acest calcul.
Strategic Communication
Tip: Seminar
Specialitățile: Communication and Media Science
Nr. de ore pe sătpămână: 2
Nr. de credite: 6
Nota finală: media notelor din tot semestru
Strategic Communication este cu siguranță obiectul preferat al studenților din primul an. Scopul orelor este aplicarea practică a teoriei științelor comunicării. Profesorul, însă, implementează și ore în care învățăm să facem prezentări, să scriem cercetări, exerciții de „habit tracking” etc. Chiar de la prima oră, el ne-a prins atenția printr-o prezentare a cursului. Unul din slide-uri spunea „Elevii care îmi vor transmite o fotografie cu dinozaur pe adresa de e-mail, vor primi bonus 5 % la nota finală”. La una dintre lecții, învățând despre cultura imaginilor pe internet, am petrecut jumătate de oră făcând meme-uri despre universitatea noastră.
În urma unei ore teoretice despre pașii necesari pentru a face o prezentare bună, am avut ca și temă pentru acasă să facem noi o prezentare. Subiectul era ales de fiecare în parte, deci am avut posibilitatea să ne exprimăm la maxim. Am avut prezentări care atingeau cele mai diverse subiecte: începând cu filozofia culorilor până la beneficiile hipismului. Prezentarea mea a fost despre Area 51 raid.
La sfârșit de octombrie, am avut o oră prelungită de Strategic Communication (șapte ore). Am făcut exerciții de cunoaștere a grupului și jocuri la subiectul „ethics”. Prin faptul că am participat la lecția de șapte ore, suntem scutiți de ultimele patru săptămâni de Strategic Communication din semestru, pe data de 26 noiembrie fiind ultimul seminar.
Nota finală constă din media notelor pentru trei lucrări scrise pe parcursul semestrului, eseul final și activitatea în cadrul orelor.
Physical Education
Nr. de ore pe săptămână: 1
Nr. de credite: 0
Educația fizică este curs obligatoriu pentru elevii din anul 1. Toți studenții erau nemulțumiți la început, deoarece nu știam că, spre deosebire de orele de educația fizică de la liceu, aici putem alege ce sport vrem să practicăm. Opțiunile cele mai întrebate sunt yoga, stretching, cross-fit, înot, dar sunt oferite și step aerobics, fotbal, akido, basket, volei, zumba, self defense, tennis, pilates, hip-hop, salsa, ping pong, badminton, gimnastică și kayak canoe.
Pentru a primi diploma de licență, fiecare student este obligat să îndeplinească aceste ore, iar pentru ca orele să fie acreditate, trebuie să obții 10 prezențe, deci, la fel ca și în cazul seminarelor, poți să ai doar trei absențe.
Limba Germană
Tip: Seminar
Nr. de ore pe săptămână: 2
Nr. de credite: 4
Nota finală: teme pentru acasă + teste + examen + activitate la ore
Limba germană este unicul obiect electiv pe care mi l-am ales în acest semestru. Iar datorită statutului său de „electiv”, la ore pot fi înregistrați studenți de la orice facultate, din orice an. În grupă suntem în jur de 25 de persoane și profesoara este vorbitor nativ de germană. Studiem din manuale speciale, pe care am avut alegerea să le procurăm sau să le găsim în format PDF online. Fiecare oră începe cu o piesă în limba germană și cea mai mare surpriză de până acum a fost, „Du hast” de Rammstein.
Nota finală este media temelor pentru acasă pe care le avem la fiecare oră, nota de la teste (patru per semestru), examenul final (oral și scris) și activitatea la ore.
Universitatea oferă o gamă foarte largă de obiecte elective, iar partea bună e că ai dreptul să te înscrii la ele, iar dacă nu îți sunt pe plac, ai o săptămână la dispoziție să renunți, fără ca să fie considerat „failed class”.
Este important de menționat de asemenea și faptul că universitatea la care studiez a implementat „Intensive Week” – o săptămână de după vacanțele de toamnă și primăvară în care sunt anulate cursurile ordinare, iar în schimb poți să alegi un alt curs pentru o zi din săptămână. Acestea durează timp de șapte-opt ore, în decursul unei singure zile, însă primești un număr semnificativ de credite pentru activitatea ta în cadrul orelor.
Într-un final, am rămas plăcut surprinsă de libertatea pe care o avem în alegerea subiectelor și aranjarea propriului orar, iar varietatea orelor elective este adaptată pentru orice plac.
Liuba Țobenco