25 decembrie și 7 ianuarie – două zile în care se sărbătorește oficial Crăciunul

mos
Foto:Lui Moș Crăciun s-ar putea să nu-i placă Moldova PC: UNIMEDIA

Crăciunul pe stil nou, marcat pe 25 decembrie, ar putea fi sărbătorit oficial în Republica Moldova. Deputaţii au votat un proiect de lege în acest sens în prima lectură.

Hotărârea a fost adoptată de majoritatea parlamentarilor prezenţi în sală, după mai bine de jumătate de oră de dezbateri şi nemulţumiri din partea opoziţiei. De asemenea, 25 decembrie va fi numită zi de sărbătoare, iar bugetarii vor sta acasă.

Proiectul nu este menit să diminueze din importanţa zilelor de 7-8 ianuarie, care rămâne în continuare sărbătoare oficială. Noi doar oferim dreptul de a sărbători şi acelor categorii de oameni care serbează Crăciunul pe stil nou. Tot mai mulţi sărbătoresc Naşterea lui Iisus Hristos pe 25 decembrie”, a declarat autorul proiectului Valeriu Munteanu.

Deputaţii comunişti sunt, însă, împotriva sărbătoririi Crăciunului pe stil nou. Potrivit parlamentarului PCRM Sergiu Stati, această iniţiativă presupune valori false ale creştinităţii. “Sunt valori false, care nu sunt specifice poporului moldovenesc. Sunt valori false aduse de Munteanu şi comanda sa. Trebuie să avem întâi consultări cu Mitropolia Moldovei şi cu enoriaşii”, a precizat comunistul.

Parlamentarul neafiliat Mihai Godea a menţionat că un număr mare de parohii, care se subordonează Mitropoliei Moldovei, au sărbătorit şi sărbătoresc şi acum Crăciunul pe stil nou. “În foarte multe sate din raioanele ţării noastre creştinii sărbătoresc naşterea lui Iisus pe 25 decembrie, Este vorba despre raioanele Edineţ, Briceni, Ştefan Vodă”, a subliniat Godea.

După lungi dezbateri la acest subiect proiectul a fost votat, iar preşedintele Parlamentului, Igor Corman a declarat: “Stimaţi colegi, o să ne apuce sărbătorile de Crăciun discutând pe marginea acestui subiect”.

Sursa: Publika

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *