Despre cămin, universitate și modalitățile de a câștiga bani. Experiența unui student basarabean la Iași

Universitatea-Cuza

Experiența studiilor peste hotare e individuală. Dacă unii sunt mulțumiți de condiții, alții mai puțin. Un tânăr student basarabean de la facultatea de geografie de la Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, a hotărât să-și împărtășească experiența din prima perioadă de studenție.

Prima zi

Ora 5.30 dimineța, am plecat singur la gară, cu un bagaj foarte mare, am luat microbuzul și am pornit. Am ajuns în Iași pe la 10 dimineaţa, m-am oprit chiar în fața universității Alexandru Ioan Cuza. Nu am putut să zic decât „Wow”. Merg la secretariat să cer cazarea, foarte primitori! Mă pornesc spre cămin, plouă… eu fără umbrelă, știam că de la universitate până la cămin sunt 2,5 km, aşa că fără să gândesc mult am luat un taxi. Acesta m-a costat 10 RON pentru 2,5 km (în gând îmi zic: „Bun venit în România!”); ajung la cămin şi mă cazez.

Căminul

Din toate căminele universității bineînțeles al meu era C4. În cameră suntem cinci persoane, condițiile nu sunt cele mai bune. Când am deschis dulapul, am rămas cu ușa în mână, la propriu. În bucătărie cu siguranță găsești loc pentru tigaia cu cartofi prăjiți. Paturile scârțâie, când te așezi ai șansa să-i trezești pe toți. Sfat pentru cei care se vor caza în acest cămin: neapărat cumpăraţi frigider și router. Mână la mână iese ieftin. Internetul are viteză bună, dar în anumite zile se întrerupe.

De asemenea, veți avea parte de muzică și strigăte seara și noapte. Nu-mi aduc aminte de nopți liniștite. În cămin mai sunt cazați moldoveni, dar nu sunt fete.

Mulți au auzit despre omorul din C4. Sfatul meu: jocurile de noroc trebuiesc evitate. În rest e bine, e cald, chiar foarte cald. Iarna stai cu geamul deschis de la atâta căldură, vara te simți ca în troleibuz în luna iulie. Cu apa caldă probleme nu sunt.

Cam atât despre cămin. Dacă reușiți, puteți să plecați la alte cămine, sunt mai liniștite și mai bune, problema e că sunt mai scumpe și trebuie să achiți chiar dacă ești bursier.

Universitatea

Universitatea este frumoasă, veche și are o istorie. Profesorii apreciază moldovenii, cel puțin la facultatea de geografie, unde învăț, e așa.

Bani

Cred că banii, sau mai bine zis absența lor, sunt una dintre cele mai mari probleme ale unui student. Dacă ești obișnuit să cheltui mult, nu-ți ajung nici 300 de euro pe lună. E bine să ai și bursă, în special dacă nu prea ai bani. Eu, în medie, am cheltui pe lună între 250 și 350 RON, pentru absolut tot, nu doar pentru mâncare. Nu merg prin cluburi și nu mă alint cu mâncarea la comandă. Gătesc, e mai bine să gătiți cu toții în cameră, iese foarte ieftin! Cel mai bine e să mergeţi săptămânal la vreun hypermarket, unde să vă aprovizionaţi.

Pentru fumători

Fumatul este o problemă, în special dacă aveți buget limitat. Iese mai ieftin să vă cumpărați tutun și să făceți singuri țigările, la Duty Free este la preț de 11 euro (50 RON aproximativ). O cutie ajunge pe mai mult timp.

Oraşul Iași

În comparaţie cu Chişinău, Iași este un oraş mic, în schimb sunt locuri care merită să le vizitezi: Palatul, Palas, Piața Unirii ș.a. Dacă ai abonament, poți să-ţi rezervi două zile pentru a călători cu toate tramvaiele și autobuzele, pentru a cunoaşte traseele și orașul.

Transport Moldova-România-Moldova

Cei de la Chișinău nu au problemă cu transportul. Sunt şi maşini ocazionale, pe care le găseşti pe gurpuri specializate de pe Facebook, pe care le accesez și eu de regulă. Dar găsiți și microbuze, care circulă destul de des, și trenul, care merge zilnic.

Munca

Să găseşti de lucru e ușor, dar să te angajezi oficial e mai greu. Mulți antreprenori au nevoie de angajaţi full-time. Există posibilitatea să te angajezi chiar şi cu permisul de ședere cu drept de muncă. Cel mai simplu pentru moldoveni (dar în limitele legii) este să aduci din Moldova țigări, votcă, bomboane sau hrişcă şi să le vinzi. Câştigi nişte bănuţi, dar repet – în limitele legii. Dacă acest articol îl citeşte cineva mai bine informat despre munca pentru studenţi în Iaşi, sunteţi bineveniţi să vă îmărtăşiţi informaţiile.

###

Materialul a fost scris de un student basarabean care își face studiile la Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, și reprezintă experiența personală a acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine