Actele de stare civilă pot fi solicitate online

unnamed
Foto:Oleg Efrim PC: BDR

Guvernul împreună cu Serviciul Stare Civilă şi Ministerul Justiţiei, au lansat mai multe servicii electronice de stare civilă astăzi, 16 decembrie 2013.

Noutatea a avut loc în contextul agendei de E-transformare care presupune digitalizarea serviciilor oferite cetățenilor.

Locuitorii RM, cetățenii, rezidenți și nerezidenți, vor putea solicita online documente precum duplicatele certificatelor de stare civilă, extrasele de stare civilă și modificarea sau rectificarea actelor de stare civilă. Totodată, duplicatul certificatului de naștere; duplicatul certificatului de căsătorie; duplicatul certificatului de divorț; duplicatul certificatului de deces; extrasul de pe actul de naștere; extrasul de pe actul de căsătorie; extrasul de pe actul de divorț; extrasul de pe actul de deces sunt incluse în cele trei E-servicii de Stare Civilă.

Portalul Serviciilor Publice
Portalul Serviciilor Publice

Acestea pot fi accesate pe portalul guvernamental servicii.gov.md cu ajutorul Semnăturii Mobile sau Semnăturii Digitale şi pot fi achitate prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice Mpay.

Digitizarea fondului de arhivă a actelor de stare civila a demarat pe 12 iulie 2013.
În cadrul acestui proiect, vor fi digitizate aproximativ 4 milioane de acte de stare civilă din totalul de 13 de milioane. Până în acest moment au fost scanate un milion (1.000.000) de acte de stare civilă.

Proiectul de digitizare a fondului de arhivă a actelor de stare civilă, permite prestarea mai rapidă și calitativă a serviciilor publice, a schimbului de informaţii în cadrul Serviciului Stare Civilă, o gestionare mai eficientă şi sigură a datelor, şi păstrarea mai calitativă a actelor de stare civilă pe suport de hârtie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *