Dacă ești în căutarea unei vacanțe neobișnuite în care să încerci și să combini vinul și gastronomia națională, atunci încearcă Moldova. Cu așa îndemn a început un articolul publicat pe Forbes, care relatează despre una dintre bogățiile noastre – vinul.
În Moldova sunt puțin peste 100.000 de hectare de viță de vie, ceea ce înseamnă că țara are o proporție mai mare de terenuri de viță-de-vie decât orice altă țară. Nu e de mirare că industria vinicolă este importantă pentru economie.
De ce Moldova este mai puțin cunoscută pentru vinurile sale aromate? Moldova are o istorie foarte lungă de vinificație. Dar această lungă istorie nu este suficientă pentru că vinurile moldovenești au fost „ascunse” de restul lumii timp de aproape 50 de ani, când Moldova făcea parte din Uniunea Sovietică.
În perioada sovietică Moldova producea cantități uriașe de vin. Cea mai mare parte era consumată de cetățenii Uniunii Sovietice. În 1980 suprafața viticolă era puțin peste 200.000 de hectare, ceea ce era o suprafață enormă pentru o țară atât de mică. Cu toate acestea, la mijlocul anilor 1980, președintele sovietic Mihail Gorbaciov a lansat campania anti-alcool. Industria vinicolă din Moldova a suferit sever. Aproape o treime din viile au fost tăiate.
După destrămarea URSS, Rusia a devenit cea mai importantă și strategică piață de desfacere a vinurilor moldovenești. Vinurile dulci și semi-dulci sunt preferate de ruși.
În 2006, Rusia a emis un embargo asupra importului de vinuri moldovenești (și georgiene). „Acele timpuri au fost dificile pentru multe vinării”, spune Arcadie Fosnea, vinificator la Château Vartely. „Mulți au falimentat și mulți oameni și-au pierdut locul de muncă.”
Odată cu embargoul, industria vinicolă a Moldovei a trebuit să-și regândească planul de joc. Pierzând piața rusească, producătorii trebuiau să se îndrepte spre alte piețe. Așa a început descoperirea „Continentului Bătrân” pentru promovarea produselor vinicole autohtone.
În prezent, Moldova exportă vinurile sale în 50 de țări precum Polonia, România, Republica Cehă și Slovacia, SUA, țări din Asia și Europa de Vest etc. Pentru mulți exportatori este important ca piața internă a vinului să fie mică.