Iulia Brad despre experiența Study Tours to Poland

1011400_579812155402711_490558969_n
Foto:Iulia Brad PC: Facebook/ Iulia Brad

Iulia Brad, vice președinte al organizației MYDA, Asociația de dezvoltarea a Tinerilor din Moldova și o domnișoară foarte activă, interesantă, ne-a povestit despre cum e văzută Polonia prin ochii ei.

#diez 1: De ce ai aplicat la Study Tours to Poland?

#Iulia Brad: Study Tours to Poland a fost o provocare pe care am lansat-o mie însămi. Am vrut să simt pe pielea mea cum e să trăiești timp de 2 săptămâni în țara unde s-a născut în 1980 mișcarea anticomunistă ”Solidarnosc” care a dus mai târziu la prăbușirea regimului comunist, apoi, mi-am dorit să văd cum arată „Piwnica Swidnicka” – cel mai vechi restaurant din Europa (1275) și sigur am vrut să cunosc oameni și locuri noi, să descopăr cultura și tradițiile Poloniei.

 

Iulia alături de echipa sa PC: Facebook/ Iulia Brad
Iulia alături de echipa sa PC: Facebook/ Iulia Brad

#diez 2: Polonia este asemeni unei/unui …

#Iulia Brad: Polonia este pentru mine asemeni unui labirint cultural. Știi unde se află ieșirea dar nu vrei să ieși întrucât ai foarte multe oportunități de a te cultiva: teatre foarte active, cinematografe, spectacole în plină stradă, librării și multe biblioteci, săli de spectacol, operă și cenacluri, universități și tot felul de cercuri de dans, muzică, pictură, sculptură, etc.

 

"Africa în Polonia" PC: Facebook/ Iulia Brad
“Africa în Polonia” PC: Facebook/ Iulia Brad

#diez 3: Ce nu vei uita din ceea ce ți s-a întâmplat în Polonia?

#Iulia Brad: Nu voi uita cum am învățat să dansez dansurile tradiționale poloneze care au un ritm nebun dar și costumele tradiționale ale polonezilor care-s excepționale. Nu voi uita cât de moale a fost scaunul Primei Doamne a Poloniei și nici cât de mare a fost bucuria-mi când am ajuns la o fabrică de bomboane plină-ochi cu dulciuri de tot soiul din care nu mă puteau scoate pe urmă ai mei. Ah da, nu voi uita nici arhitectura din Cracovia, oraș ce m-a impresionat și mai ales, nu voi uita nici lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz, aproape de Oświęcim. P.S. Nu voi uita cum ÎN DRUM spre Polonia am fost martoră a momentului când ucrainenii făceau contrabandă cu țigări băgând pachetele în colanți și legându-le sub haine, la mijloc.

 

Iulia Brad PC: Facebook/ Iulia Brad
Iulia Brad PC: Facebook/ Iulia Brad

#diez 4: Care ar fi traseul Study Tours to Moldova?

#Iulia Brad: Mi-ar plăcea ca studenții străini să vadă cum arată o universitate din Moldova, cum lucrează o redacție TV de la noi, care sunt secretele bucatelor tradiționale pregătite de bunica la țară, cum arată rezervațiile naturale și lăcașurile sfinte din Moldova. Totodată, le-ar „prinde bine” un pic de Cricova și Mileștii Mici și, neapărat o vizită la Cocos Prive. Ca să-i învețe moldovenii ce înseamnă glamour.

#diez 5: Ce ai fi vrut, dar nu ai reușit să faci în Polonia?

#Iulia Brad: Aș fi vrut să văd, timp de câteva zile cum trăiește o familie obișnuită în Polonia dar și să merg la Opera din Varșovia.

 

Iulia Brad PC: Facebook/ Iulia Brad
Iulia Brad PC: Facebook/ Iulia Brad

#diez 6: Ce ar avea Moldova de luat/învățat din/de la Polonia?

#Iulia Brad: Moldovenii au de învățat de la polonezi să fie mai responsabili social, să nu arunce gunoiul lângă pubelă, să respecte regulile de circulație, să-i respecte mai mult pe cei în etate și să se mândrească mai mult cu trecutul și originile lor.

#diez 7: Ce ar avea Polonia de luat/învățat din/ de la Moldova?

#Iulia Brad: Oh…ce întrebare grea!… Probabil polonezii ar trebui să învețe de la moldoveni să se îmbrățișeze mai des, să fie mai „calzi” sufletește și cum, un vin minunat, poate fi făcut în condiții casnice.

 

Iulia Brad și Lena Ursu PC: Facebook/ Iulia Brad
Iulia Brad și Lena Ursu PC: Facebook/ Iulia Brad

#diez 8: De ce tinerii din Moldova ar trebui să aplice la Study Tours to Poland?

Iulia Brad: Tinerii din Moldova ar trebui să aplice la Study Tours to Poland pentru că o singură dată în viața lor de până la 21 de ani pot face asta. Trebuie să aplice pentru că vor vizita locuri magice care îi vor impresiona. Vor cunoaște oameni noi, noi tradiții și obiceiuri. Mai mult, se vor obișnui să călătorească singuri și să iasă din diferite încurcături care, apropo, nu-s puține de nu ai experiență. Vor învăța să se adapteze la medii noi și își vor dezvolta abilitățile de comunicare, socializare și integrare în grupuri de oameni necunoscuți. O chestie, apropo, foarte utilă unui tânăr. Tânăr profesionist. Vor petrece timpul cu folos, vor stabili conexiuni cu tineri din mai multe țări și pentru toată astă minune de călătorie nu vor plăti aproape NIMIC.

#Pentru cei ce vor să viziteze Polonia, aplicările sunt deschise aici și aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *