Secretarul de Stat american, John Kerry, vine azi la Chișinău

Turkey-Kerry-US_Horo1-195×110
Foto:PC: latimes.com

În această după amiază la Chișinău va ateriza avionul Secretarului de Stat John Kerry, care se va afla timp de câteva ore într-o vizită oficială în țara noastră.

Vizita secretarului de Stat american, John Kerry, în Moldova urmăreşte să încurajeze țara noastră să continue procesul de reforme, în contextul în care Moldova a parafat, vineri, la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki.

„Republica Moldova este o ţară care a întreprins numeroşi paşi către reforme în ultimii ani“, a declarat purtătoarea de cuvânt, amintind eforturile ţării noastre de a stimula economia.

Având în vedere paşii pe care i-au făcut, secretarul (de Stat, John Kerry) a simţit că ar fi o oportunitate importantă să meargă în vizită“, a explicat ea, adăugând că Kerry este printre primii, dacă nu chiar primul secretar care face o vizită bilaterală în Moldova.

Avionul secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, John Kerry, va ateriza în Republica Moldova în această după amiază, în jurul orei 15.30. Oficialul va fi întâmpinat de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, după care delegaţia merge la Reşedinţa de Stat, pe strada Nicolae Iorga, unde se va întâlni cu mai multe oficialități. El va discuta despre relațiile bilaterale, precum și calea Moldovei spre integrarea Europeană cu şeful statului, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman. La întâlnire vor participa și vicepreședinții Parlamentului Liliana Palihovici, Andrian Candu și Oleg Bodrug, președintele fracțiunii parlamentare PD Marian Lupu și președintele fracțiunii PL Ion Hadârcă, Președintele PLDM, Vladimir Filat. Ulterior, şeful diplomaţiei americane va pleca la Cricova, unde se va întâlni cu vinificatorii moldoveni.

Kerry este a doua persoană ca importanţă din Statele Unite care vizitează Moldova de la proclamarea independenţei. În martie 2011, Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden.

Vizita de la Chișinău face parte dintr-un turneu mai amplu al șefului diplomației americane. Acesta vine în Moldova după ce a participat în aceste zile la o reuniune a miniștrilor Afacerilor externe ai NATO la Bruxelles. După Chișinău acesta va întreprinde o vizită în Israel și în Cisiordania unde va discuta problema iraniană.

Cine este John Kerry?

La 1 februarie 2013, John Forbes Kerry a fost învestit ca cel de-al 68-lea Secretar de Stat al SUA. Kerry s-a alăturat Departamentului de Stat, după 28 de ani în Senatul SUA, unde a reprezentat statul Massachusetts. Este absolvent al universităţii Yale, promoţia ’66, unde a studiat ştiinţe politice. Kerry a particpat timp de patru luni la războiul din Vietnam. În 2004 acesta a candidat la preşedinţie împotriva lui George W. Bush.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *