(doc) Rezultatele PISA 2012: În ce ţări sunt cei mai buni elevi din lume

aproape-300-de-elevi-la-junior-summer-university
Foto: citynews.ro

Țările din Asia au cea mai performantă educație din lume, potrivit celui mai recent studiu PISA privind starea educației la nivel mondial.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a publicat la 3 decembrie studiul PISA 2012 care evaluează cunoștințele și competențele elevilor de 15 ani din 65 de țări și economii, transmite hotnews.ro.

Studiul PISA 2012 a evaluat peste 510.000 de elevi din 65 de țări și economii la Matematica, Lectura și Științe. Accentul a fost pus pe Matematica, potrivit OECD, care precizează că toate competentele din zona matematicii sunt un predictor puternic al rezultatelor pe care le vor înregistra elevii ca tineri adulți. Abilitățile elevilor în domeniul matematicii influențează capacitatea lor de a urma o formă de educație după liceu, precum și veniturile viitoare.

Cele mai bune rezultate le-au înregistrat elevii din Shanghai-China și Singapore – care sunt în top la matematică. Elevii din Shanghai au un nivel echivalent cu aproape 3 ani de școlarizare peste majoritatea tarilor OECD, potrivit organizației. Hong Kong, Taipei, Coreea de Sud, Macao, Japonia, Liechtenstein, Elveția și Olanda urmează în grupul celor mai performante țări. Media OECD arată astfel: 23,1% sunt rezultate slabe și 12,6% rezultate de top.

Scorul la Matetematică
Rezultatele la matetematică

La Lectură cel mai bun scor l-a înregistrat tot Shanghai-ul.

OECD precizează ca țările din Asia pun un accent deosebit pe selectarea și formarea profesorilor, îi incurajează să lucreze împreună și prioritizează investițiile în calitatea cadrelor didactice. Aceste țări impun ținte clare pe care profesorii le au de îndeplinit și le acordă totodată autonomie în sala de clasă, pentru a atinge aceste obiective.

O altă concluzie a studiului spune că elevii ai căror părinți au așteptări ridicate au performanțe mai bune față de ceilalți: acești copii au tendința de a depune mai mult efort, au o încredere mai mare în capacitățile lor și sunt mai motivați să învețe.

Studiul PISA este efectuat o dată la fiecare trei ani de la lansarea sa în anul 2000.

Anul acesta Moldova nu a fost inclusă în studiu. Potrivit rezultatelor PISA 2009+, țara noastră se poziționa atunci pe locul 59 la matematică, locul 57 la științe și locul 65 la lectură. În același timp, între anii 2000 și 2012, în Moldova, indicele educației a evoluat foarte modest, de la 0.676 la 0.714.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *