Timp de o lună #diez vă va prezenta 21 de tineri din Moldova care au în spate o istorie de succes. Astăzi îți prezentăm un tânăr care este ecolog, voluntar, antreprenor social, poet, masterand.
Alexandru Işcenco are 28 ani și este Chișinău. Tânărul este ecolog, voluntar, antreprenor social, poet, masterand în economia protecției mediului și resurselor naturale la Universitatea din Copenhaga; membru fondator al Dreamups (www.dreamups.org) – o librărie virtuală globală de soluții durabile și inovații sociale și ecologice accesibile pentru toată lumea; câștigătorul locurilor întâi la diferite competiții de startup-uri, inclusiv European Innovation Academy în Estonia, Start-up Live Copenhagen în Danemarca și Social Business Plan Competition în Monaco.
Cu regret, în Moldova, tot ce ține de ecologie și conservarea mediului este foarte slab dezvoltat. Râul Bâc, gropile de gunoi de la Țânțâreni, Bubueci ș. a.; calitatea scăzută a apei în Nistru și Prut sunt indici care confirmă această afirmație. Sunt multe ONG-uri în Moldova, care încearcă să schimbe situația, dar fără succes la moment. Motivele ar fi:
# Lipsa de acces liber la cunoștințele moderne și practicile bune în domeniul protecției mediului și gestionării resurselor naturale. În țara noastră sunt cercetători în domeniul ecologiei,dar sunt puțini cunoscuți și, încă mai puțin, susținuți.
# Educația ecologică nu include metode moderne de studiere și nu corespunde cunoștințelor actuale globale și cerințelor de pe piața cercetărilor și inovațiilor ecologice.
# Inițiativele organizațiilor ecologice din Moldova sunt bune,dar nu sunt coordonate. Fiecare ONG activează separat și individual.Doar unirea eforturilor în lupta pentru o Moldovă curată și verde poate avea un impact pozitiv în atingerea acestui scop. Or, cum spune un proverb etiopian: „Când pânzele de păianjen se unesc, cu ele poți lega un leu”.
Ce înseamnă pentru tine activitatea de voluntariat?
Un fel de „laborator”, unde pot să experimentez diferite inițiative şi proiecte noi, să contribui la îmbunătățirea situației ecologice şi sociale în ţară, să-mi dezvolt nişte abilități şi competențe utile. Cunoștințele obținute şi dezvoltate prin voluntariat m-au ajutat foarte mult în activitatea profesională şi antreprenorială.
Despre ce este versul lui Alexandru Ișcenco?
Tematica principală este natura, frumusețea ei și importanța protecției mediului. Un loc special l-am dedicat delfinilor, animalelor mele preferate și nu în ultimul rând – femeii, cea mai minunată creație a naturii. O altă tematică a versurilor mele este filozofia și reflecțiile despre univers.
** Tinerii care vor participa în proiect au fost selectați în baza unui concurs de preselecție, cu scopul de a promova în societate modele de tineri energici, ambițioși şi dornici de afirmare, care lansează idei şi inițiative, realizează proiecte, se implică şi contribuie în mod activ la identificarea soluțiilor şi la depășirea dificultăților cu care se confruntă semenii lor.
Știrea este parte a proiectului cu acelaşi nume, realizat în cadrul Programului de granturi, oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială „CAPTES” în parteneriat cu Radio Moldova Tineret de la Compania Teleradio Moldova şi portalul ONG.MD.