Nicu Popescu despre consecințele deciziei Ucrainei

popescu
Foto:Nicu Popescu în Fez, Maroc PC: Facebook

Un stat mai puţin ar urma să semneze la Vilnius, peste câteva zile, acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Ucraina a decis joi după-amiaza să suspendeze pregătirile pe care le făcea în vederea acestui acord. Președintele Ianukovici scapă astfel de un rival important la următoarele alegeri și nici nu mai riscă să antagonizeze Rusia, după cum explică la RFI Nicu Popescu, expert în spațiul estic.

Parcursul european al Ucrainei a primit joi, 21 noiembrie, o lovitură importantă. Într-o primă instanţă, Parlamentul ucrainean nu a susținut niciuna dintre legile care prevedeau transferul Iuliei Timoșenko în străinătate.”Ori, aceasta era principala solicitare a Uniunii Europene pentru ca guvernul de la Kiev să semneze peste câteva zile acordul de asociere cu Europa.”

Cu alte cuvinte, presiunile din ultima vreme ale Federației Ruse, de la războiul ciocolatei și până la cel privind prețul gazelor, au dat roadele scontate. Moscova se temea că, odată cu acest acord, influența pe care o are asupra fostului său satelit se va diminua și că, mai mult, piața rusească ar fi invadată de produse europene via Ucraina.

Liderul ucrainean a dorit scape de două probleme importante în vederea viitoarelor alegeri prezidențiale din 2015: eliberarea unui contracandidat extrem de puternic și a doua – antagonizarea Rusiei, așa cum explică pentru RFI Nicu Popescu, expert în cadrul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene.

Sursa: RFI

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *