În Moldova, prima sîmbătă din luna lui februarie este declarată, tradiţional, „Ziua întâlnirii cu absolvenţii”, ziua în care absolvenţii instituţiilor de învăţământ îşi dau întâlnire cu foştii colegi. Echipa #diez a decis să facă o listă cu lucrurile care se repetă mereu la această întâlnire, ca un fel de Ziua Cârtiței, în speranța că lucrurile se vor schimba.
#1. Cântecul „Ani de Liceu” va suna de mai multe ori în aceeași seară
#2. Pe scenă vor fi jucate mici scenete despre cum profesorii nu pot controla elevii
#3. Poezii despre trecerea timpului. Multe poezii despre trecerea timpului
„Bucurie și tristețe
Flori și lacrimi, vis de dor
Astăzi, iată absolvenții
Se întorc la școala lor
Sunt frumoși, sunt plini de viață,
Nu mai sunt copii ca ieri…
Profesorii lăcrimează,
Toamne lîngă primavera.
Azi e ziua lor aleasă
Mii și mii de întrebări…
Rădăcină-I ține-acasă,
Visu-I cheamă peste zări”
#4. Veți fi întrebat care sunt cele mai frumoase amintiri din timpul liceului
„Rădăcinile fiecărui om încep de pe băncile școlii. Mai frumoase și mai amuzante decât clipele petrecute la școală nu vom mai avea niciodată. Din tot ce a fost cândva frumos și interesant, rămâne doar o amintire pe care o trăim asemeni unui vis, an de an”.
#5. Veți fi rugați să dați sfaturi noii generații de absolvenți
„Din păcate, am fost doar trei din clasa noastră. Unii sunt plecați peste hotare, alții lucrează prin Chișinău și nu au putut veni. Păcat. Dacă, după cinci ani, majoritatea au griji, probleme și alte lucruri mai importante de făcut, ce va fi după zece, douăzeci de ani?”
#6. Va trebui să inventați o istorioară despre cât de mult vă este dor de liceu și despre cum profesorii au pus bazele personalității voastre
„Prezența mea la întâlnire, în calitate de fost elev mă face să afirm și să cred că nu greșesc, că o parte din mine, din suflet, din inimă, din credință, va rămâne permanent aici. Pentru că aici m-am format foarte mulți ani și nu se poate altfel. Mă identific cu această școală și-mi face plăcere să vin aici ori de câte ori este nevoie”
#7. Cineva, la sigur, va povesti o istorioasă stânjenitoare despre voi din perioada liceului
#8. Slideshow cu fotografii din perioada liceului. Cel puțin acelea care au rămas (inclusiv fotografii cu albumul de absolvire)
„Ce s-a schimbat după cinci ani? Gândurile. Ochelarii roz i-am cam dat jos. Cât despre profesori, au rămas neschimbați. Neschimbată le-au rămas și buna atitudine față de noi.”
#9. Veți sta pe scaun vreo 3 ore cât va dura reunirea, iar la sfârșit veți avea doar câteva minute să interacționați cu anumiți profesori și profesoare
„Atât cei care au absolvit liceul cu zeci de ani în urmă, cât și cei ce au ieșit din curtea școlii cu un an în urmă, au fost copleșiți de emoții, adresându-le profesorilor sincere urări de bine și un mare „mulțumesc” pentru temelia cunoașterii cu care au plecat în lume.”
#10. Ice-breakers, care se vor numi frumos „Ora de muzică, ora de educație fizică sau ora de română”
„După partea oficială, au început „lecțiile”, în „orar” fiind stabilite ore de fizică, matematică, educație fizică și muzică. Absolvenții au trebuit să-și aducă aminte de teme precum inerția, stările de agregare, elemente din geometrie, improvizație și multe altele, toate combinate cu umor și dispoziție bună. Unii profesori au dat note de 9 și 10, alții de 2 și 3. „Mai bine nu veneam la lecții” glumește cineva, iar la educația fizică – „Dom’ profesor, dar eu sunt eliberată, am certificat””
Bonus: Veți folosi destul de mult cuvântul „Alma Mater”
În 2016, Agerpres a publicat o listă cu câteva sfaturi de comportament la o întâlnire cu absolvenții
Aceste sfaturi, potrivit echipei #diez, sunt la fel de kitsch (situațiile) la fel ca matineul.
#1. În discuțiile cu foștii colegi, dacă veți vorbi despre copii, nu exagerați cu laudele, oricât de mândri ați fi de performanțele fiului/fiicei. Dacă alți colegi nu vorbesc despre copii, nu puneți întrebări. Ar putea fi o situație stânjenitoare.
#2. Nu este politicos să vorbiți despre cât de înfloritoare este situația dumneavoastră materială, dar nici să vă lamentați cât de dificil vă descurcați din punct de vedere financiar.
#3. Cu siguranță oamenii își schimbă înfățișarea în timp, dar nu veți face remarci de genul „Vai, ce mult ai slăbit/te-ai îngrășat!” sau „Ce păr frumos aveai în liceu, acum ai chelit de tot!”. Dacă doriți să faceți un compliment, este suficient să spuneți „Arăți foarte bine”.
#4. Dacă nu vă amintiți numele unui coleg nu-l veți întreba „Tu cine ești, că nu te mai recunosc?”. Puteți întreba pe altcineva, discret, cum se numește colegul al cărui nume l-ați uitat.
#5. La finalul petrecerii puteți face schimb de numere de telefon, pentru a ține legătura unii cu alții, mulțumind grupului de colegi care a organizat întâlnirea. Nu uitați să vă luați rămas bun de la colegi și de la profesori.