Ziua Internațională a Toleranței se marchează la 16 noiembrie. Din 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 51/95, invită statele membre să celebreze în fiecare an, la 16 noiembrie, Ziua Internațională a Toleranței prin activități la care să participe atât instituțiile de învățământ, cât și publicul larg.
Primele manifestări de acest gen au început în Anul ONU pentru Toleranță (1995), proclamat de Adunarea Generală a ONU în 1993 (rezoluția 48/126). La 16 noiembrie 1995, statele membre ale UNESCO au adoptat, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris, “Declarația principiilor toleranței”, enunțată în 1986, la Paris, la întrunirea reprezentanților UNESCO, care definește termenul de toleranță ca fiind respectul, acceptarea și aprecierea diversității și bogăției culturale, a modalităților de exprimare a calității ființei umane.
Marcarea Zilei Internaționale a Toleranței este axată pe acțiuni educative, care îi vizează atât pe copii, cât și pe adulți. Această zi are menirea să reamintească omenirii că intoleranța este generatoare de violență și, totodată, îndeamnă comunitățile să trăiască în pace și respect.
Mesajul secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, pentru 2013, subliniază: “Toleranța este cel mai puternic fundament pentru pace și reconciliere. În acest moment de schimbări rapide și de multe ori năucitoare, nu a fost niciodată atât de importantă. (…) Toleranța trebuie să ne unească pe drumul nostru comun pentru un viitor pașnic, durabil”.
Toleranța este un principiu de bază al democrației în societățile multietnice și multiculturale. Cu toate acestea, intoleranța continuă să afecteze viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Intoleranța poate lua forma unei marginalizări a grupurilor vulnerabile și excluderii lor din orice fel de participare la viața socială și politică. Educația este mijlocul cel mai eficient pentru prevenirea intoleranței. În centrul tuturor eforturilor de promovare a toleranței trebuie să fie dialogul, atât dintre indivizi, cât și dintre diferite culturi și civilizații. Fără un dialog, diversitatea culturală este pusă în pericol. Trebuie să învățăm să ne respectăm și să recunoaștem drepturile și convingerile altora.
Toleranța este, totodată, o condiție esențială a păcii, democrației și dezvoltării durabile. Liderii mondiali au recunoscut acest lucru prin adoptarea Declarației Mileniului în anul 2000. Ei au plasat toleranța printre valorile fundamentale care stau la baza relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea.
Sursa: Agerpres