Liuba Ceban: “Copilul a fost salvat de la suicid. Cum acționăm?”

1278378_10152317797347481_1121122536_n
Foto:Liuba Ceban PC: Facebook

Cazurile de suicid sunt tot mai întâlnite și în Republica Moldova. După ce săptămâna trecută s-a sinucis o tânără, în această săptămână a încercat să o facă un copil de 11 ani.

Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de ieri. Băiatul a venit de la şcoală şi s-a retras în camera lui. Acasă se afla şi bunica sa, care făcea curat în curte. Când a intrat în baie, femeia a fost şocată de cele văzute.

A vrut să-şi pună capăt zilelor pentru că părinţii nu şi-au permis să-i cumpere ce le-a cerut. Un băiat de 11 ani din sectorul Botanica al capitalei a fost găsit fără cunoştinţă în camera de baie, cu funia la gât, atârnând de o ţeavă. Peste copil a dat bunica sa, care a tăiat imediat funia şi a chemat ambulanţa.

Totodată, mama băiatului spune că, de câteva ori, copilul a ameninţat-o că se va sinucide. În urma incidentului, băiatul a fost internat de urgenţă.

Liuba Ceban, coordonatorul proiectului “Pentru Viață” ne-a vorbit despre cum putem ajuta copii vulnerabili la suicid.

#diez #1. Copilul a fost salvat de la sinucidere. Ce facem mai departe?

Situația are o încărcătură emoțională sporită. Părinții pot simți puternic mânie, rușine și vină și dacă cei, ce comunică cu ei în aceste momente (medicii, poliția, școala, comunitatea, etc) nu sunt atenți cum se comportă, sentimentele acestea pot fi amplificate. În acest caz este foarte dificil să raționalizezi situația și să găsești soluții optime.

Aș avea ceva recomandări în acest sens.
Pentru părinți este important să conștientizeze că sunt în stare de șoc și să țină cont de faptul că este bine să se adreseze la un specialist, care îi va ajuta să vadă cauzele (nu o cauză așa cum, de obicei, este prezentat în media), care au dus la acest fapt. De cele mai multe ori sunt mai multe situații traumatizante, prin care a trecut copilul, și care nu au fost considerate a fi serioase sau nu au fost observate.
După ce trece tratamentul, este important copilul să treacă prin consiliere, ca să fie identificate aceste cauze ale disperării profunde, la care a ajuns. Copilul va avea nevoie să fie ajutat să-și formeze abilități de rezistență la situații traumatizante, pe de o parte. Pe de altă parte, părintele are nevoie să lucreze să înțeleagă mai bine lumea internă a copilului său, la o comunicare mai profundă și personală.
Totodată, nu pot să nu menționez faptul că s-ar putea să aibă loc fenomenul tare neglijat, precum depresia la copii. Este important să fie investigat copilul și în acest context de către medic, pentru că poate fi o cauză/cauze somatice, de exemplu, probleme, legate de glanda tiroida sau unele disfuncții ale creierului, care cer tratament medicamentos.
Deci, pentru a nu lăsa problemele de bază nerezolvate, nu este suficient să fie tratat copilul de leziuni fizice, ceea ce se oferă de către spitalul de urgență. Este nevoie de clarificare și tratare a cauzelor, care au dus la această faptă. Doar așa putem să ne asigurăm că nu va avea loc o tentativă repetată.
Nu aș putea să evit să vorbesc despre școală, comunitate. De cele mai multe ori cazurile acestea sunt cunoscute de comunitate și sunt vualate, se caută vinovatul sau sunt subiecte tabu. Dar dirigintele în primul rând ar putea pregăti clasa pentru a întâlni copilul cu căldură, când revine. Totodată, este bine să se discutate cu ceilalți copii, în mod special, cu cei, care sunt aproape de elevul vizat, pentru că ei vor fi afectați de situație și pot avea trăiri personale profunde, precum vina.
Climatul, în care se profesorul ar putea discută problema cu copiii preadolescenți în școală, este : ”Ion recent a trecut prin mai multe greutăți și nu vedea cum să le rezolve. Ceea ce este important este să-i spunem că suntem alături de el, când revine și că el nu este singur. Și noi să avem grijă unii de alții și când nu știți ce să faceți în unele situații să știți că sunt alături de voi să vorbim despre tot ce vă deranjează, vă apasă pe suflet. Iar dacă știți că cineva din prietenii voștri este trist mai multe zile la rând, vă rog să îmi spuneți”.

#diez #2. Unde pot să se adreseze pentru a beneficia de ajutor?

Atât persoanele vulnerabile, cât și cele care au trecut prin asemenea situații se pot adresa la consiliere la noi pe chat de pe portalul proiectului www.pentruviata.md, iar psihologii sunt disponibili să se întâlnească și pe viu, cu cei ce doresc acest lucru, pentru a susține familia să depășească situația.

Drept date de contact pot oferi numărul de telefon 069379000 și adresa electronică ajutor@pentruviata.md

#diez #3. Care este mesajul pe pe care l-ai transmite societății?

Este important să evităm tentația de a căuta vinovatul, ci să manifestăm empatie și înțelegere față de persoane, care au trecut/trec prin situații, care par a fi fără ieșire, cât și față de familiile lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *