Este cunoscută în satul său natal Găuzeni și are o putere de decizie, spun unii, mai mare decât cea a primarului. Este vorba despre activista Elena Cernei, președinta Asociației Persoanelor cu Dizabilităţi „Speranţa”, care este o luptătoare pentru drepturile acestora, în mod special ale femeilor și care, zi de zi, încearcă să facă viața satului Găuzeni, raionul Șoldănești, mai frumoasă, mai prosperă și mai bună.
Oriunde ai vedea un lucru bun în sat, e bine știut de săteni ca Lenuța au făcut acel bine. Deși a avut o copilărie plină de greutăți, acestea au întărit-o și au ajutat-o să se regăsească și să ajungă acolo unde este acum, căci anume în acea perioadă a înțeles că scopul ei în viață e să ajute persoanele, în special, femeile cu necesități speciale.
Pentru a face acest lucru mai eficient a devenit maseuză, pentru că așa încearcă să le ușureze viața celor care au o problemă de sănătate. „Mă bucur că pot ajuta oamenii să se simtă mai bine, iar procedurile pe care le fac eu sunt din suflet, cu dragoste și dăruire”, ne-a povestit Elena despre modalitatea ei de a ajuta oamenii.
Totuși, ea nu s-a oprit doar la activitatea ei pentru a fi de folos în comunitate. Ulterior, a creat Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi „Speranţa”, care activează pentru incluziunea socială în comunitate a persoanelor cu dizabilități, prin intermediul căreia ajută sute de oameni. Elena a format o echipă de voluntari, căci „împreună cu ei se produce schimbarea în societate”, consideră ea.
Mai mult, Elena Cernei a ocupat și o funcție de conducere, fiind consilieră locală în satul său, demonstrând că și femeile cu necesități speciale pot deține o asemenea poziție. S-a ocupat de reparația bisericii, și asta pentru că localnicii din Găuzeni au hotărât de comun acord ca anume ea să se ocupe de gestionarea banilor. După o perioadă, mulți au început să îi propună funcția de primară, lucru ce demonstrează că „dizabilitatea nu este un impediment pentru a ajunge în funcții de conducere”, afirmă activista. „Sunt probleme care nu necesită implicarea multor persoane sau a unor sume mari de bani, ele pot fi rezolvate doar dacă vrei. Anume astfel de probleme cel mai des sunt rezolvate de noi. Dacă ar fi mai multe femei ca mine în funcții de conducere, consider că ar fi mult mai bine”, precizează Elena.
Are în palmaresul său zeci de realizări, proiecte și merite. În același timp se dedică educaţiei celor doi copii ai săi: „Datorită lor sunt apreciată nu doar ca femeie și activistă, dar și ca mamă”.
Având deja o experiență în procesul decizional, Elena Cernei a povestit de ce a hotărât să participe la programul național de instruire „Avem abilități – dorim posibilități!”, organizat de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite” și sprijinit de UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), care are ca scop consolidarea participării în politică și în viața civică a femeilor cu dizabilități din Republica Moldova. „Eu vreau să învăț și să acumulez cât mai multe cunoștințe. Să cunosc cât mai multe persoane cu care voi lucra ulterior. Chiar dacă am o experiență profesională vastă, sunt de părere că știu puține și mai este loc de noi cunoștințe, iar acest program îmi oferă acele cunoștințe pe care nu le am”, a declarat eroina.
Elena susține că se simte o femeie fericită și chiar dacă în viața noastră nu este totul atât de frumos, ea vine cu un mesaj de încurajare către femeile cu dizabilități. „În trecut, parcă eram într-un tunel. Acum eu sunt altfel. Pot să spun tare că eu sunt acea persoană care are aceleași drepturi ca oricare alt cetățean al RM. Sunt situații în care cred că dacă aș fi fost ca toți nu aș fi rezolvat nimic. Îmi pare foarte rău pentru femeile care stau acasă. Sfatul meu către ele este să iasă, să cunoască lumea, să accepte să fie recunoscute în societate exact așa cum sunt și niciodată să nu le fie rușine cu ele însele”, a mai spus Elena Cernei.
Elena are mari planuri de viitor, iar unul dintre cele mai importante este să meargă la studii.
Autoare: Irina Tabaranu
***
Acest interviu este realizat în cadrul campaniei de sensibilizare, susţinere şi de promovare a femeilor cu dizabilități din Republica Moldova, sub genericul „Avem Abilități – dorim Posibilități!”, care a fost lansată pe data de 2 octombrie 2017 . Campania își propune să dezbată stereotipurile față de femeile cu dizabilități în Republica Moldova, privind rolul lor în societate. Printr-o serie de interviuri cu femei extraordinare, vrem să dăm dovadă că dizabilitatea nu este un obstacol pentru a deveni lideră și a contribui activ la dezvoltarea comunității sau pentru realizarea visurilor proprii.
Campania este organizată de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”, în cadrul Programului național de consolidare a abilităților de lidere ale femeilor cu dizabilități „Avem abilități – dorim posibilități!”. Programul este susținut de Programul ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.