Tineri și ambițioși, dornici să schimbe lumea și să modeleze viziunile societății – membrii grupului de inițiativă „Țara Verde” au implicat, instruit și motivat în domeniul ecologic peste 495 de cetățeni în cadrul proiectului “Green Vision”. Ideile creative ale voluntarilor, concepute și dezvoltate în urma multiplelor ore de interacțiune și cooperare, au fost ancorate în realitate prin proiectul finațat din cadrul grantului “Let Girls Learn” – oferit de Corpul Păcii în Republica Moldova.
Proiectul are scopul de a îmbunătăți starea ecologică a orașului Bălți prin informarea, educarea și oferirea de oportunități cetățenilor activi în rezolvarea problemelor de mediu. Acest proiect s-a axat pe două direcții: partea teoretică, a cărei scop era avizarea cetățenilor cu privire la problemele stringente ale mediului, corelate cu prezentarea metodelor de soluționare ale acestora și partea practică, care includea un șir de activități ecologice menite să consolideze suportul informațional oferit.
Proiectul a debutat cu o excursie de 2 zile, organizată pentru 20 de voluntari la Eco Village. Acolo au fost relevate modele concrete de locuințe și stilul de viață ecologic, desfășurate seminare de instruire ecologică și plantați copaci de către participanți. Mai târziu, a fost desfășurat primul Forum Ecologic din municipiul Bălți. La eveniment au fost înregistrați peste 200 de participanți și 26 de organizații din diferite sectoare de activitate: nonguvernamental, business și administrație publică.
Animate de dorința comună de a schimba starea ecologică în oraș, discuțiile și schimbul informațional dintre participanți a fost foarte productiv, fiind generate idei și soluții inedite. În acest context menționăm ca în urma forumului ecologic, “Țara Verde” a semnat 10 acorduri de colaborare. Evenimentul a contribuit la edificarea spiritului de echipă necesar pentru o colaborarea propice în continuare. Acesta a fost succedat de mai multe activități practice cum ar fi – plantarea florilor pe teritoriul USARB, la care au participat 10 voluntari din grupul de inițiativă „Țara Verde”. În săptămânile următoare au fost prezentate o serie de seminare ecologice în 5 instituții de învățământ din municipiu.
În total au fost instruți peste 140 de elevi doar în cadrul seminarelor. Următoarea acțiune ecologică inițiată de voluntarii din “Țara Vede” a fost salubrizarea malurilor râului Răut, la care au participat 49 de tineri, adunând aproximativ 50 de saci de deșeuri. Finalizarea proiectului “Green Vision” a fost marcată printr-un picnic ecologic în sînul naturii în ajunul Zilei Mondiale a Mediului, la care au fost invitați participanții implicați la evenimentele ecologice organizate. Voluntarii au fost menționați cu diplome de participare activă în cadrul proiectului “Green Vision”.