În fiecare zi întâlnim o multitudine de simboluri și semne. Toți știu cum arată și ce înseamnă, puțini însă cunosc și proveniența lor. Vedeți mai jos care sunt cele mai celebre simboluri și de ce arată anume așa.
#Semnul întrebării
În latină, cuvântul “questio” a fost introdus la sfârșitul propozițiilor pentru a indica o întrebare. Pentru a economisi spațiul, acesta a fost scurtat la “qo”, iar mai târziu “o” a fost plasat sub “q”. “Q” a devenit o formă de cârlig, iar “o” pur și simplu un punct.
#Săgeata
Simbolul săgeții privine Grecia antică, când era fost folosit pentru a indica o anumită direcție. Inițial semnul arăta cu totul altfel, dar după ce ploaia a spălat simbolul, a lăsat în urmă doar o săgeată.
#Semnul dolarului
Antreprenorul Oliver Pollock, un emigrant irlandez din Pennsylvania și care a devenit foarte bogat, a reusit sa deruleze afaceri importante cu spaniolii, in moneda lor, peso. De altfel, se pare ca de aici vine si semnul dolarului. In documentele sale, omul de afaceri folosea abrevierea ‘ps’ pentru peso, care, din cauza scrisul sau, a ajuns sa semene cu actualul simbol al dolarului, $. Există multe alte versiuni, însă aceasta este se bucură de cea mai mare popularitate.
#Semnul exclamării
Acest simbol provine probabil din cuvântul latin “exclamatio”, plasat la sfârșitul propozițiilor pentru a exprima bucuria. A fost abreviat la “I” și “O”, scrise unul pe altul. Acest lucru a devenit în cele din urmă “!” folosit astăzi.
#Simbolul Infinitului
A fost prima dată folosit de John Wallis în 1655, deși nimeni nu știe ce a inspirat designul său. Unii cred că a fost derivat din litera greacă omega (ω), alții cred că a venit de la numerele romane care semnificau cifra 1.000: “CI`” sau “C“.
#Procentele
Cuvântul “procente” provine din latina “per centum” (“de către sute”). Acesta a devenit “per cento”, apoi “per 100”, “p cento” și mai târziu “pc-о.” “Pc” a devenit treptat simbolul “o / o” înainte de a se transforma în ceea ce folosim astăzi.
#Gestul „Peace”
Acest gest a fost folosit pentru prima oară în timpul războiului de o sută de ani dintre Anglia și Franța, când francezii au amenințat că au tăiat degetele arcilor englezi. Anglia a început să-și ridice degetele în semnul “V” (“victorie”) pentru a indica că degetele erau încă la locul lor. În timpul celui de-al doilea război mondial, Winston Churchill a reînviat gestul, transformându-l într-un simbol al păcii.