Ministerul Tineretului şi Sportului lansează astăzi, 18 mai, Programul „Capitala Tineretului 2018”, ce îşi propune dezvoltarea localităților prin implicarea tinerilor şi valorificarea potenţialului acestora, precum și încurajarea dezvoltării de idei noi şi proiecte inovatoare ce privesc participarea activă a tinerilor în societate.
La concurs se poate înscrie orice localitate din Republica Moldova ce se distinge într-un mod pozitiv şi prezintă un program ambiţios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor. Excepție fac localitățile din mun. Chișinău și a localitățile ce au deținut statutul de Capitala a Tineretului în ultimele 3 ediții ( or. Sîngerei- anul 2015, or. Ialoveni- anul 2016, s. Varnița- anul 2017).
„Proiectul „Capitala Tineretului” reprezintă deja o tradiție pentru țara noastră, pentru noi ca autoritate este important ca în cadrul acestui proiect va exista o concentrare a agendei Ministerului Tineretului și Sportului, a ONG-urilor din sectorul de tineret, a Organizațiilor Internaționale într-o platformă locală, deci Capitala Tineretului, reprezintă agenda națională pe tineret. Interesul Ministerului, care curează sectorul de tineret este de a transforma treptat acest proiect din unul ministerial în unul guvernamental. Doritorii de a participa și de a depune dosarul pentru a obține titlul de Capitală a Tineretului, vor avea anumite beneficii, precum este suportul financiar și logistic, în valoare de 1 milion de lei. Ne propunem prin pachetul de acțiuni și activități să creem o mai mare vizibilitate a viitoarei capitale, așa cum se întâmplă tradițional în acest proiect. Totodată în cadrul acestui proiect, MTS își propune și o expertizare a politicilor și a activităților de tineret, ”, a menționat Ministrul Victor Zubcu la lansarea proiectului.
La baza selectării localității ce va deține statutul de Capitală a Tineretului 2018, vor fi aplicate următoarelor criterii:
1. Suportul financiar, confirmat din partea APL, pentru a desfăşura activităţi în cadrul Capitalei Tineretului – ( 20 puncte);
2. Capacitatea de implementare, infrastructura locală, resursele necesare pe tot parcursul anului în scopul desfăşurării activităţilor în cadrul Capitalei Tineretului – (20 puncte);
3. Bugetul este estimat realist în concordanţă cu activităţile planificate –(10 puncte);
4. Parteneriate locale, confirmate prin scrisori de suport din partea ONG-urilor de tineret locale, naţionale, în care să fie constatat faptul ca acestea susţin APL în procesul de desfăşurare al activităţilor în cadrul Capitalei Tineretului – (15 puncte).
5. Impactul şi asigurarea continuităţii şi durabilităţii activităţilor din sectorul de tineret după încheierea proiectului Capitala Tineretului – (20 puncte);
6. Activități dedicate pentru tinerii cu dizabilități sau cei cu oportunități reduse – (15 puncte).
Dosarul poate fi depus pînă la data de 10.07.2017, ora 16.00, la Cancelaria Ministerului Tineretului şi Sportului, mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 162.
Dosarul depus la Cancelaria Ministerului Tineretului şi Sportului trebuie să includă:
a) Formularul de aplicare, care este atașat mai jos;
b) CV-ul coordonatorului de proiect;
c) Alte documente considerate relevante.
Alte detalii pot fi solicitate la nr. de telefon: 022 820-864 (Direcţia Tineret) sau la adresa de email: tineret@mts.gov.md.