Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii vine să avertizeze că în lunile mai-iunie, când majoritatea păsărilor cuibăresc, s-ar putea să găsim cuiburi, ouă sau chiar pui căzuți din copaci. Specialiștii ne sfătuiesc să parcurgem câțiva pași simpli în cazul în care găsim pui de păsări căzuți din cuib.
Ce trebuie să faceți
# Verificați starea puiului. În caz că puiul pare să fie sănătos și nu prezintă semne de boală sau traume, trebuie să-l ridicați de pe sol și să încercați să-l puneți înapoi în cuib. Dacă nu găsiți cuibul, puneți puiul într-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-ați găsit, pentru a-l pune la adăpost de atacurile câinilor și pisicilor. Unii pui pot să vă rănească cu ghearele, de aceea va trebui să-i manevrați cu o cârpă sau bucată de țesătură. Pe site-ul SPPN puteți afla cum puteți să-i confecționați un adăpost provizoriu.
# Dacă pasărea este rănită sau bolnavă, adică nu își poate flutura aripile, prezintă sângerări, aripile sunt lăsate în mod inegal, este slăbită sau tremură puternic, trebuie să cereți ajutor specializat cât mai repede posibil, pentru că orice întârziere înseamnă mai puține șanse de salvare a păsării. Un medic veterinar sau o persoană care are cunoștințe de salvare și de reabilitare a păsărilor sălbatice poate examina pasărea pentru a stabili exact ce specie este și dacă a suferit anumite traumatisme. Pe site-ul SPPN puteți afla cum aveți grijă de pasăre până la transmiterea în mâinile veterinarului.
# Dacă puiul este parțial sau complet acoperit cu pene, s-ar putea să nu aibă nevoie de ajutorul vostru, întrucât poate zbura. Puii aflați la etapa aceasta de creștere încep să exploreze spațiul de dincolo de cuib, plimbându-se pe ramurile din jur. Se întâmplă să cadă, dar acestea sunt etapele necesare în procesul de învățare a zborului. Cel mai frecvent veți găsim pui de păsări comune – mierle, sturzi, pițigoi, grauri, dar și bufnițe (ciufi de pădure, cucuvele) care cuibăresc în parcuri sau spații verzi mai mici și care ies din cuib înainte să poată zbura bine. Părinții vin și-i hrănesc pe creangă sau pe jos. Ei mențin mereu legătura cu puii și îi monitorizează din apropiere.
Ce nu trebuie să faceți
Dacă nu există semne de traume sau boală, nu este indicat să luați puiul acasă. O creștere artificială va determina pasărea să nu-i mai fie frică de oameni, iar asta înseamnă șanse reduse de a se readapta în libertate. Cu cât îl țineți mai mult, cu atât adultul crescut în captivitate are șanse mai mici să se reintegreze în mediul natural.
Nu trebuie să considerați că puiul este abandonat, să îl luați de acolo de unde l-ați găsit și să-l „salvați” ducând-l acasă, fără a ști cum să-l îngrijiți ulterior și ce mâncare să-i dați. Faptul că luați puiul acasă îi poate face păsării mai mult rău decât bine. Deși sunteți tentați să credeți că îl veți îngriji foarte bine acasă (și ne place ideea de a avea o pasăre sălbatică în posesia noastră), niciodată nu îi veți putea oferi grija de care sunt în stare părinții puiului. În cazul speciilor diurne, puii trebuie hrăniți la 15-20 de minute, de la răsărit până la apus, cu insecte cunoscute și prinse de părinți. Răpitoarele nocturne trebuie hrănite în același interval de timp, dar pe timpul nopții, cu șoareci și alte micromamifere. O alimentație necorespunzătoare oferită de noi (pulpe de găină, de ex.) poate determina boli metabolice, precum osteodistrofiile sau demineralizările osoase. Acestea pot conduce la deformări ale oaselor, de pildă ale femurului sau ale humerusului, ceea ce ar putea face imposibil zborul. Se pot instala și hipovitaminoze, iar acestea provoacă leziuni ale pielii și penelor. În plus, există riscul transmiterii unor boli de la animal la om, precum tuberculoza aviară, salmoneloza, ornitoza sau boli parazitare.
Nu în ultimul rând, păsările sălbatice sunt supuse unui stres fantastic când sunt în captivitate. În momentul în care o pasăre este găsită, chiar și faptul că o priviți înseamnă stres. Omul este perceput ca un prădător. De aceea nu trebuie să țineți pasărea în casă, chiar dacă avem cele mai bune intenții. Faptul că ați găsit-o nu înseamnă că sunteți proprietarii păsării.
Lisat a fost elaborată de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova, care este o organizație înființată de ornitologi și iubitori de natură în scopul studierii și conservării speciilor de păsări sălbatice și a habitatelor lor. Aflați mai multe detalii despre activitatea organizației de pe site-ul www.sppn.md.