Ana Pitei, speaker la Forumul Cultural Național: Evenimentul va strânge la un loc comunitatea interesată de industriile creative

13312626_1299562986738215_8199982169335806563_n
Foto:Facebook/Ana Pitei

La Chișinău va avea loc un forum cultural național, în perioada 4-6 mai 2017, cu tematica: „Orașe creative și durabile: Rolul culturii și creativității în dezvoltarea urbană”. Evenimentul este destinat managerilor culturali care vor să afle exemplele de succes ale unor antreprenori culturali din Estonia, Slovacia, Ucraina, Slovenia, Italia și să comunice cu ei în timpul celor trei zile de forum. Ana Pitei, manageră de dezvoltare în Industria serviciilor creative, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei, este unul dintre speakeri și ne-a împărtășit propria viziune despre importanța forumului. 

„Sunt două aspecte importante pe care forumul le aduce. Pe de o parte, strânge la un loc comunitatea care este interesată de subiectul industriilor creative, iar odată ce avem comunitatea împreună putem identifica și problemele cu care aceasta se confruntă, și implicit soluții pentru aceste probleme. Pe de altă parte, este foarte bine că în Moldova se vorbește despre industriile creative. Aceasta este o tendință mondială, iar industriile creative au al doilea cel mai rapid ritm de creștere pe plan internațional. Faptul că despre asta se vorbește la Forum nu poate decât să bucure, pentru că trebuie să conștientizăm că joburile din industria creativă încep să prevaleze, deoarece sunt mai rezistente la tot ce înseamnă automatizare”, este de părere Ana Pitei.

În cadrul Forumului, Ana Pitei va susține o prezentare împreună cu colegul său de la Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Sergiu Rabii: „Prin prisma proiectului nostru, noi am început să oferim susținere industriilor creative. La Forum vom vorbi despre planurile noastre pentru a dezvolta primul hub creativ din Moldova și despre un roadmap pe care îl avem și pe care-l propunem, or un roadmap este important pentru a stabili clar vectorul spre care mergem”, consideră managera.

Cât despre conceptul de dezvoltarea orașelor creative în Moldova, Ana Pitei spune că unul dintre mecanismele prin care un oraș creativ poate fi dezvoltat este valorificarea clădirilor care nu mai sunt utilizate: „Este și o tendință internațională, de a le da un alt scop și a le transforma în huburi creative. Aceastea devin importante pentru că adună oameni cu aceeași gândire care încearcă să inoveze și să aducă proiecte inovaționale. În Moldova putem face asta ușor pentru că avem foarte multe astfel de clădiri”, mai spune specialista.

Seminarul va avea loc la Muzeul Național de Artă din Moldova și se va desfășura simultan în limbile română/engleză, rusă/engleză. Evenimentul este organizat de Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic împreună cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Aici puteți vedea programul Forumului.

***

Articolul a fost produs în cooperare cu  Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018 – culturepartnership.eu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine