De 3 mai, ziua internațională a presei libere, echipa #diez a decis să își inițieze cititorii în domeniul jurnalismului prin intermediul cinematografiei. Astfel, am selectat 7 filme care relatează despre ce înseamnă să fii jurnalist, și pentru că nu suntem experți în cinematografie, principalul criteriu după care le-am ales a fost apropierea de realitate. Vă prezentăm mai jos 7 istorii despre rutina zilnică a unui jurnalist, riscurile la care se supune, obstacolele pe care le întâlnește, impactul pe care îl are munca sa, și multe altele.
Spotlight (2015)
Filmul îi are ca protagoniști pe jurnaliștii echipei de investigații „Spotlight” ai ziarului The Boston Globe și laureați ai premiului Pulitzer, fiind bazat pe una dintre investigațiile acestora. Este vorba despre un scandal de dimensiuni enorme ce s-a iscat în orașul american Boston în urma demascării de către jurnaliști a mai multor fețe bisericești implicate în acțiuni de abuz sexual a minorilor. Filmul relatează desfășurarea anevoioasă a unei astfel de investigații într-un oraș dominat de religie.
Câștigător a 2 premii Oscar (pentru cel mai bun film al anului și cel mai bun scenariu), și premiat la festivaluri internaționale de film precum cel din Veneția sau Toronto, „Spotlight” redă modul în care o mică echipă de jurnaliști poate schimba radical mersul vieții unui oraș doar făcându-și meseria cum se cuvine.
The Insider (1999)
Un film în regia lui Michael Mann, „The Insider” ne relatează o istorie despre cooperarea între un producător de la canalul american CBS (Al Pacino) și un inginer-chimist, fost angajat al industriei tutunului (Russell Crowe). Acțiunea se desfășoară în jurul unui interviu dat de cel din urmă pentru a demasca magnații industriei tutunului într-o lume unde daunele acestuia erau încă ascunse de văzul lumii și necunoscute de nimeni. Desigur, interesele economice a marilor companii au devenit un obstacol periculos în producerea interviului.
Filmul a fost nominalizat la 5 premii Golden Globe și 7 premii Oscar, inclusiv și cel mai bun film al anului și cel mai bun actor în rol principal (Russell Crowe).
All the president’s men (1976)
Filmul bazat pe fapte reale îi are în centrul atenției pe 2 tineri jurnaliști de la Washington Post, care au desfășurat probabil cea mai scandaloasă investigație din istoria Statelor Unite, în urma căreia a fost demis ex-președintele SUA Richard Nixon, una dintre cele mai controversate figuri politice ale secolului XX. Nucleul filmului îl constituie scandalul de la Watergate din 1972, când un grup de persoane a pătruns ilegal în sediul partidului democrat. Cei 2 jurnaliști (Dustin Hoffman și Robert Redford), pas cu pas, au deconspirat nelegiuirile comise cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale, ajungând până la cele mai înalte funcții în stat și punându-și viața în pericol.
Câștigător a 4 premii oscar și nominalizat la alte 4 premii ale Academiei și 4 Golden Globe, „All the president’s men” este considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.
Frost/ Nixon (2008)
După demisia ex-președintelui Statelor Unite, Richard Nixon, țara a rămas învăluită în controverse și conspirațiuni politice, care nu au fost dezvăluite complet până la momentul în care un show-man britanic, David Frost, a decis să facă o serie de interviuri cu politicianul. 4 interviuri provocatoare, una dintre cele mai controversate figuri politice ale secolului XX, o echipă de „amatori” în care nu credea nimeni, și 2 cariere aruncate pe masa de joc. Dintre cei 2, ambii riscau să piardă totul, Frost – întreaga sa avere și investițiile personale de sute de mii de dolari, și Nixon – reputația politică ajunsă la punctul de colaps total.
Filmul a fost nominalizat pentru 5 premii Oscar și 5 premii Golden Globe.
Philomena (2013)
Filmul ne povestește despre un jurnalist britanic care începe o investigație pentru a găsi fiul unei femei în vârstă din Irlanda, care i-a fost luat de biserica catolică cu 50 de în urmă și a cărui urmă nu a mai fost găsită de atunci. Călătoria celor 2 în Statele Unite și căutarea copilului luat, care de fapt nu mai este demult un copil, ironicul jurnalist nevoit să coopereze cu bunicuța care nu a fost nici o dată în străinătate, crimele comise de biserica catolică în anii 50 și dezvăluirea acestora, fac din acest film o combinație emoționantă și tensionată de dramă și comedie.
„Philomena” a fost nominalizat pentru 4 premii Oscar și 3 premii Golden Globe.
The Paper (1994)
Filmul reprezintă o secvență de 24 de ore din viața unui jurnalist la un renumit ziar din New York. Chiar dacă nu este un film apreciat la maxim de critici, probabil „The Paper” este acea lucrare în care s-ar putea regăsi majoritatea jurnaliștilor, interpretând încercările lor de a păstra echilibrul între viața personală și cea profesională. Relațiile cu redactorii, certele în familie, termenii limită de prezentare a materialului, haosul economic sau criza permanentă de timp sunt doar unele aspecte a vieții de jurnalist prezentate în film.
Good Night, and Good Luck (2005)
Filmul, bazat pe fapte reale și realizat în alb-negru, ne povestește despre „războiul” dintre un jurnalist de televiziune și un politician american, fiind un alt exemplu al faptului că presa este a 4-a putere a unui stat. Veșnica rivalitate între media și guvern pune în pericol carierele ambilor protagoniști. Jurnalistul este acuzat de susținerea comunismului iar senatorul riscă să-și piardă locul la cârma statului.
Filmul a fost nominalizat la 6 premii Oscar, inclusiv la cel mai bun film, cea mai bună regie, și cel mai bun actor.