Grigore Bechet, regizorul moldovean apreciat la nivel internațional

Imagine 2

Grigore Bechet este regizorul moldovean care a obținut câteva premii la nivel internațional pentru producțiile de scurtmetraj. În 2012, a realizat filmul „O zi din viața unei roșii”, aflat în competiția Festivalului GREEN FEST 2012, Belgrad, Serbia. În iulie 2016, la Festivalul International de Film Transilvania | TIFF 2016, regizorul a câștigat „Transilvania Pitch Stop CoCo Award”.

De asemenea, Grigore Bechet a fost premiat la „Connecting Cottbus 2016”, în Germania, pentru proiectul de film „Alive in Moscow”: „Midpoint Scholarship Award”. În octombrie 2016, Grigore Bechet a realizat scurtmetrajul „Mina”, cu suportul oferit de Biroul Relații cu Diaspora. Acest film a reunit membrii diasporei moldovenești din Germania, SUA și România.

Regizorul Grigore Bechet împreună cu actori atât din țară, cât și din străinătate a realizat în toamna anului 2016 un scurtmetraj made in Moldova, mai exact, despre viața unui locuitor de la sat afectat de un conflict armat. „Au fost invitați studenți de film din SUA și Elveția. Și astfel a fost posibilă reîntoarcerea cineaștilor originari din Moldova care activează în domeniul cinematografiei în România, SUA și Germania. Alături de ei au fost selectați și studenți de film din Moldova care au avut ocazia, pe lângă schimbul de experiență, să participe plenar la procesul de producție alături de colegii lor din SUA și cineaș- tii din Moldova stabiliți peste hotare”, a spus regizorul Grigore Bechet, care este primul basarabean care a obținut un masterat în arte fine la Columbia University School of the Arts.

tiff

Scurtmetrajul „Mina”, care a reunit mai mulți actori atât din Republica Moldova, cât și din străinătate, a făcut posibil un schimb de experiență dintre aceștia. Diferențele dintre ei însă sunt majore la fel și dintre cinematografia din țară față de cea din străinătate. „Actorii din Moldova au pregătire foarte bună în domeniul teatral, însă aceasta nu poate fi aplicată întotdeauna și în cinematografie. Cei din străinătate, deși nu au o pregătire atât de bună, cum ar fi studii universitare de actorie, au parte de mai multe exerciții cinematografice.

Desigur, acum vorbim în linii generale pentru că actorii foarte buni sau chiar geniali sunt valabili în orice context. Are nevoie cineva de cinematografie la noi? Sau de cinematografie despre noi? Vrem noi să spunem istorii despre noi altora sau îi lăsăm pe alții să spună povești despre noi?”, a monologat Grigore Bechet.

Regizorul nu se oprește însă aici: de la scurtmetraje tinde spre realizarea filmelor de lungmetraj. „De ceva vreme datorită acestui scurtmetraj am intrat în post, în post-producție. În timpul liber lucrez la un scenariu de lungmetraj care sper că va vedea lumina ecranelor”, a spus regizorul.

Realizarea scurtmetrajului despre viața unui locuitor dintr-un sat afectat de un conflict armat a fost posibil grație suportului oferit de mai multe instituții. „La realizarea scurtmetrajului a fost important suportul oferit de Biroul Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea în Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Astfel programul DIASPORA ENGAGEMENT HUB a dat amploare acestui proiect”, a precizat Grigore Bechet.

Scenariile scurtmetrajelor realizate de regizorul și actorul Grigore Bechet, și care au ajuns să vadă lumina ecranelor, duc faima țarii la nivel internațional, dovadă fiind seria de premii obținute. În continuare, regizorul Grigore Bechet lucrează la un scenariu de lungmetraj, iar reușitele nu se vor lăsa prea mult așteptate.

Sursa: Revista Diasporei „Moldova de Oriunde”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine