Dorin Chirtoacă riscă amendă pentru folosirea dispozitivului de bruiaj

Foto:Chirtoacă riscă o amendă pentru experimentul cu bruierea bacalaureatului

MTIC atenționează: utilizarea dispozitivelor de bruiaj este ilegală

Primarul Municipiului Chișinău ar putea fi amendat pentru că a folosit un aparat de bruiere a semnalului în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău din 17 iunie. Edilul a lăsat atunci toți funcționarii primăriei preț de 10 minute fără acces la internet și telefonie mobilă. Prin gestul său Dorin Chirtoacă a încercat să demonstreze cum copiatul poate fi evitat la examenele de bacalaureat.

Potrivit legislației este interzisă exploatarea stațiilor de radiocomunicații care nu corespund normelor de emisie, parametrilor tehnici specificați în licența de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio ori în permisul tehnic care provoacă perturbații în funcționarea altor stații și rețele de radiocomunicații, ne informează Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Încălcarea normelor de emisie electromagnetică și de perturbații industriale admisibile pentru radiorecepție, împiedicarea recepționării programelor audiovizuale sau funcționării echipamentelor și liniilor de comunicații electronice sunt contravenții administrative și se sancționează cu amenzi de la 400 la 10 000 lei.

În acest context, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor ține să avertizeze că orice tentativă de a pune în funcțiune echipamente de bruiere va fi examinată și sancționată conform legislației în vigoare. ANRCETI este responsabila de constatarea incalcarilor și sesizarea instanțelor în vederea sancționării.

Utilizarea dispozitivelor de bruiaj este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Aparatele de bruiaj sunt echipamente intenționat utilizate pentru blocarea accesului la rețeaua de telefonie mobilă. În functie de parametrii tehnici, e posibilă perturbarea comunicațiilor mobile pe o rază extinsă, afectând beneficiarii de comunicații mobile din cartiere întregi. Utilizarea neautorizată a instalațiilor de emisie poate periclita activitatea serviciilor speciale, dispeceratelor și pune în pericol vieți omenești, fiind limitat accesul cetățenilor la serviciile de urgență, conducând în final la reducerea calităților serviciilor prestate de către operatorii de telefonie mobilă și neîndeplinirea obligațiunilor de licență în ce privește acoperirea garantată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *