„La o margine de țară” este un film ce prezintă o dramă socială în care se descrie una dintre cele mai importante probleme ale Moldovei – migrația. Filmul descrie povestea unui copil de clasa a 4-a, care își expune tema pentru acasă în prezența colegilor săi de clasă, la tema „Cum îmi văd eu țara peste 20-30 de ani”.
„Mai bine de doi ani încerc să realizez și un film artistic. Este greu pentru mine, pentru că îl realizez din cont propriu. Sunt deja pe ultima sută de metri, la etapa de post producție și vreau ca acest film să fie vizionat în cinematografele din Republica Moldova și de peste hotare. Intervin cu rugămintea de a mă ajuta cu un suport financiar, pentru ca să pot elabora până la sfârșit acest film”, spune Sergiu Ene, scenarist, regizor și producător de film.
Subiectul filmului:
Eroul principal (Bogdan) are 35 de ani. E muncitor calificat fără frecvență. Într-o bună dimineață, plecând la serviciu, el nu găsește pe nimeni în țara sa. Niciun om pe stradă, nicio mașină care merge, nicio pasăre în zbor. Nimic. La un moment dat, aparent crezând că are halucinații, îl telefonează soția sa, care muncea în străinătate. Încercând să-i explice situația din Moldova, Bogdan caută să găsească el însuși un răspuns logic la tot ce se întâmplă în jurul lui. Cere soției să-i arate cadre video de peste hotare. Soția îi prezintă situația de peste hotare și totul părea firesc. După dialogul cu soția, el decide să meargă înapoi spre casă, spre satul său natal. Tot mergând pe drum, se întâlnește cu Sf. Petru/Dumnezeu, având un dialog cu el. Abia la sfârșit de dialog el pricepe că a vorbit cu Dumnezeu/Sf. Petru. Eroul încearcă să tragă de timp și să hotărască dacă va pleca definitiv din această țară.
Având la dispoziție trei zile, încearcă să găsească pe cineva dintre oameni, însă fără rezultat. Tot mergând și căutând oameni – căzu la pământ flămând și deshidratat. Revenindu-și peste un timp, a dat nas în nas cu moartea, care îl tot privea dacă respiră. După un dialog consistent cu Moartea, aceasta îl conduce pe Bogdan la Diavol/Demon. Diavolul încearcă prin viclenie să-l mituiască și să-i fure țara de sub nas, îndemnându-l să semneze cu el (Diavolul) un document vajnic/ un contract. Totuși, în final, eroul (Bogdan) pleacă în străinătate, asta după ce primește un sms de la soția sa în care ea menționează că a obținut un loc de muncă peste hotare pentru soțul iubit. Filmul trece înapoi la realitate și anume la școala unde, elevul de clasa a 4-a, își expune tema pentru acasă „Cum îmi văd eu țara peste 20-30 de ani”.
Sergiu Ene îndeamnă lumea să îl ajute să termine acest film, pentru ca să poată fi proiectat în cinematografele din țară. Regizorul a creat un proiect de colectare de fonduri pe Guvern24, iar suma de care are nevoie este de 1.600 de euro, bani necesari pentru plata actorilor, înregistrarea sunetului în studio, montaj video și coloristică și pregătirea evenimentului de lansare.
Pentru a dona, expediați un SMS cu numărul 652 la numărul scurt 1555 (Abonații Moldcell, Unite). *Suma unei donații este de 24 de lei.