După o pauză de doi ani, Festivalul Văcuțelor revine. Astfel, pe 1 iunie, în scuarul Catedralei Mitropolitane din capitală, vor fi expuse machete de vaci, în mărime reală, pe care tinerii pictorii le vor picta.
Președinta Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte”, Carolina Linte, a declarat pentru IPN că festivalul este o practică europeană mai veche. La Chișinău, pauza de doi ani în organizarea festivalului a fost generată de situația mai complicată pentru producători.
„Scopul evenimentului este de a familiariza consumatorul cu sectorul de producere și procesare a laptelui. De la furcă la furculiță, de la ferme la produs. Vrem ca și copiii noștri să cunoască ce înseamnă laptele, de unde se ia, cât de greu este să produci laptele și să-l procesezi, pentru că avem tradiții foarte frumoase în acest domeniu și gustul produselor noastre e foarte specific, în comparație cu cele de import”, a declarat Carolina Linte.
Ulterior, organizatorii festivalului vor expune văcuțele pictate în mai multe localități din diferite regiuni ale țării.
Ideea de “Paradă a vacilor” îi aparţine sculptorului Beat Seeberger-Quin, care a organizat o astfel de expoziţie pentru oară în Zurich în 1998. Văcuţele pestriţe s-au bucurat de un succes nemaipomenit printre locuitorii şi oaspeţii oraşului elveţian.Văcuţele au produs un boom cultural fără precedent, transformând expoziţia Cow Parade într-u eveniment anual de anvergură mondială.
Cum a fost la prima ediție a festivalului vedeți aici.