Pentru Republica Moldova este mai puțin specific ca investiții în domeniile strategice să vină din economii sănătoase și din țări care nu au interese geopolitice în țara noastră. Astfel, semnarea, vineri, a declaraţiei de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi „Frontera Resources International” privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova, a trezit unele semne de întrebare, deoarece se cunoaște prea puțin despre aceasta. În plus – „cum de a ajuns o companie americană să investească în Republica Moldova?”
Frontera Resources Corporation este o companie internaţională independentă, cu sediul în Houston, Texas, S.U.A., specializată în explorarea şi exploatarea resurselor de petrol şi gaze, strategia căreia presupune identificarea oportunităților şi desfăşurarea activităţii pe piețele din ţările în curs de dezvoltare din Europa de Est în regiunea Mării Negre.
În mod specific, strategia Frontera este de a căuta oportunități în bazine purtătoare de hidrocarburi cunoscute din întreaga lume, în statele în care din cauza condițiilor istorice sau geopolitce nu au fost valorificate oportunitățile de exploarare. În cadrul acestei strategii, accentul actual al Frontera vizează exploatarea unei inițiative „O mai mare a Mării Negre”, care cuprinde o arie extinsă a Mării Negre în mai multe state precum Ucraina, Rusia, România, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Polonia și, respectiv, Republica Moldova.
Inițial, compania și-a focalizat atenția pe zona dintre Marea Neagră și Marea Caspică pe teritoriul Georgiei și Azerbaidjanului. La sfârșitul anului 2015 compania anunța că în Georgia au fost identificate rezerve de gaze disponibile la cel puțin 3,8 trilioane metri cubi de gaz.
Potrivit declarației de colaborare semnată cu Guvernul Republicii Moldova, compania americană va explora hidrocarburile din sudul Republicii Moldova şi va investi peste 6 milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potenţial de creştere la 50-100 milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul va crea aproximativ 300 de locuri de muncă, dintre care majoritatea ar urma să fie cetățeni moldoveni.
Documentul semnat vineri a fost salutat și de reprezentantul oficial al admministrației de la Washington în Republica Moldova – ambasadorul James Pettit, care a menționat cu această ocazie îmbunătățirea climatului de afaceri în Republica Moldova, în ultimul timp. „Sunt bucuros să sărbătorim această realizare. Este un proiect care doar începe, dar va dura destul de mult timp. Toate riscurile acestui proiect le comportă doar compania. Sunt foarte bucuros că cu acest priect noi vedem că atmosfera pentru administrarea afacerilor în Republica Moldova s-a îmbunătățit destul de mult. Este o realizare semnificativă”, a declarat Pettit.
Diplomatul a menționat că acest proiect este în interesele Rerpublicii Moldova. „Sper că acest proiect va ajuta la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova. Sunt foarte mându că Guvernul a decis ca o companie americană să realizeze acest proiect și cred că este doar începutul pentru investițiile nu doar americane, dar, în genera,l străine în Republica Moldova”, a concluzionat James Pettit.