(foto) Doroțcaia: Locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru au sărbătorit împreună Mărțișorul

DSC00081

Anul curent, locuitorii satului Doroțcaia au sărbătorit Mărțișorul cu un fast deosebit. Colective artistice, meșteșugari și artiști plastici de pe ambele maluri ale râului Nistru au sărbătorit împreună venirea primăverii la Casa de cultură, renovatăcu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. De acum înainte,edificiulva servi drept local pentru desfășurarea activităților comune pentru persoanele talentate din dreapta și stânga Nistrului.

Sala de festivități a Casei de cultură din Doroțcaia, cu 600 de locuri, a fost plină. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, reprezentanți ai autorităților locale, locuitorii raionului, precum și oaspeți de pe ambele maluri au venit să sărbătorească împreună venirea primăverii.

Artiștii plastici din Doroțcaia și Carmanovo, stânga Nistrului, și-au etalat măiestria în confecționarea mărțișoarelor, articolelor din lemn și pănuși. Pe aceeași scenă au urcat, rând pe rând, colective artistice locale, dar și din stânga Nistrului – Grigoriopol, Dubăsari și Harmațca.

 

DSC00014

 

„Istoria Europei ne învață că asemenea locuri pot deveni simbolurile reconcilierii și surse de inspirație. E nevoie de curaj, bunăvoință, angajamentul multor oameni și cât mai multe contacte pentru a construi poduri invizibile de încredere. Acest eveniment, în această locație simbolică, este un exemplu minunat de consolidare a încrederii”, a menționatAmbasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„Doroțcaia este satul în care cresc și se educă tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru. La Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” învață tineri din Grigoriopol, tot ei frecventează, alături de copiii de pe loc, Școala de Arte și cercurile de dansuriși muzică, care activează la Casa de cultură”, a spus primarul satului Doroțcaia, Valeriu Berzan.

 

DSC00058

 

Cu peste189 mii de Euro, edificiula fost renovat capital prima dată în cei aproape 50 de ani de la darea în exploatare. Cea mai mare intervenție a suportat-o acoperișul care curgea și fațada clădirii. Frescele care disting Casa de Cultură din Doroțcaia din multe altele au fost conservate în timpul lucrărilor de reconstrucție, fiindu-le păstrate originalitatea. Ușile și geamurile din lemn și rețelele inginerești au fost schimbate în totalitate, și interiorul a fost reparat.

 

DSC00069

 

Astfel, cei peste 300 de copii care frecventează cercurile de artăși cei o mie de abonați ai bibliotecii, găzduite de Casa de Cultură, vor avea parte de condiții mai bune.În cadrul Casei de Cultură activează patru colective cu titlul model: Orchestra de fanfară „Generație”, ansamblul vocal instrumental „Miracol”, ansamblul folcloric„Nistrenii” şi ansamblul de muzică populară „Doina Nistrului”.

Casa de Cultură din Dorotcaia este unul din cele peste 70 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

 

DSC00115

DSC09862

DSC09791

DSC09764

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine