Urmare a reformelor implementate de Guvernul de la Chișinău Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit prognoza macroeconomică. O misiune a Fondului și-a încheiat astăzi vizita în Republica Moldova, salutând realizările înregistrate.
Astfel, pentru 2017 este prognozată o creștere a Produsului Intern Brut cu 4,5%, față de cea stabilită în anul 2016 de 3%. De asemenea, premierul Pavel Filip a menționat în cadrul unui briefing comun cu șeful Misiunii FMI Ben Kelmanson.
Astfel, în 2016 creșterea PIB a fost de 4%, în timp ce inflația a înregistrat cel mai jos nivel din ultimii ani de 2,4%. Exporturile au crescut cu 10%, iar importurile – cu 8%. În timp ce pentru 2017 se așteaptă o majorare a salariului mediu cu peste 10%, până la 5600 de lei. ”Aceste estimări ne îndreptățesc să privim cu optimism anul 2017”, a declarat Pavel Filip.
Astfel, el a menționat că o creștere economică mai mare va permite aducerea mai multor venituri la buget și, respectiv, efectuarea mai multor investiții. Totodată, Pavel Filip a dat asigurări că tarifele la energia electrică și căldură vor fi modificate în conformitate cu metodologia ANRE, va fi dezvoltat sistemul de protecție sociale, va fi consolidat sistemul bancar și transparentizat acționariatul, vor fi puse în aplicare reforme ale sistemului judiciar și instituțiilor anticorupție, scrie infotag.md.
„Actuala vizită este în linii mari pozitivă pentru Republica Moldova, chiar dacă sunt necesare anumite perfecționări. Suntem determinați să punem în aplicare măsurile convenite pentru că ele chiar dacă ne impun să ieșim din zona de confort, sunt în final în beneficiul nostru. În discuțiile purtate se constată progrese și asta ne încurajează”, a declarat Pavel Filip.
Și șeful Misiunii FMI a constat progrese înregistrate de Guvern în mai multe domenii. „Autoritățile Republicii Moldova au înregistrat în continuare progrese în eliminarea vulnerabilităților persistente de mult timp în sectorul financiar-bancar și în implementarea reformelor structurale. Eforturile depuse au contribuit la restabilirea stabilității financiare. S-a înregistrat o restabilire a creșterii economice. Prognozăm o creștere economică mai mare decât s-a anticipat, de 4,5 la sută în 2017”, a declarat Ben Kelmanson.
Totodată, el a arătat că politica monetară promovată se axează în continuare pe obiectivul menținerii stabilității prețurilor, în contextul unui regim flexibil al ratei de schimb.De asemenea, bugetul pentru anul 2017 și Cadrul Bugetar pe Termen Mediu sunt în concordanţă cu indicatorii țintă ai programului și au ca scop promovarea măsurilor ce vor impulsiona creșterea economică.
Oficialul FMI a menționat că Guvernul își respectă angajamentele asumate la semnarea Memorandumului cu FMI și în alte domenii. „Autoritățile continuă să lucreze asupra soluționării problemei arieratelor acumulate în sectorul energetic și perfecționării metodologiei de calculare a tarifelor, pentru a asigura transparenţa și recuperarea costurilor. Autoritățile sunt în proces de evaluare a strategiei de reducere a sărăciei, având ca scop actualizarea și alinierea ei la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU”, a declarat el.
Amintim că Guvernul a semnat la începutul lunii noiembrie 2016 un acord cu FMI în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari.