Tot ce trebuie să știi atunci când construiești o campanie de advocacy

NQQ2PJW1JM

Societățile moderne se confruntă cu diverse probleme pe care cetățenii le resimt în anumite etape ale activității lor. Tinerii profesioniști tind să fie cel mai des vizați de aceste probleme, unele dintre care pot fi soluționate prin advocacy. Echipa #diez a urmat Cursul de pledoarie (advocacy) oferit de Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic și am înțeles ce înseamnă acest termen și cum putem să construim o campanie eficientă de advocacy.

Ce este advocacy?

Termenul poate fi explicat în mod specific pentru anumite culturi, țări, decenii și regimuri politice, însă sensul original al latinescului „advocare“, de la care provine termenul de „advocacy”, înseamnă „a cere ajutor“.  Advocacy este un instrument pentru punerea unei probleme pe ordinea de zi, identificarea unei soluții pentru această problemă și oferirea de sprijin atât pentru problemă, cât și pentru soluția acesteia, iar unul dintre obiectivele sale trebuie să fie sporirea gradului de conștientizare publică a problemei respective. Prin urmare, advocacy nu presupune doar influențarea politicilor publice, ci mai întâi de toate, influențarea opiniei publice.

Pașii pentru construirea unei campanii de advocacy

# Identificarea problemei de bază

Pornind de la întrebarea „de ce”, este foarte important să stabiliți cauzele de bază ale unei probleme până identificați „rădăcina”. Cu siguranță, răspunsul la primul „de ce” va aduce în față un al doilea „de ce”, ca în final să vă atingeți scopul propus.

# Formarea unei viziuni

Această etapă ne ajută să înțelegem și mai bine problema pe care am identificat-o și găsirea unor potențiale soluții.

# Selectarea problemei

Alegerea ei trebuie să fie făcută în dependență de cât de reală este rezolvarea ei în practică.

# Evaluarea mediului extern

În această categorie se încadrează toți cei care urmează să fie influențați de efectele campaniei de advocacy: factorii de decizie, persoanele ce pot influența factorii de decizie, beneficiarii campaniei, persoanele cu care veți lucra, oponenții.

# Acționarea

După o perioadă de studiere intensivă a problemei, este momentul să acționăm. Acest lucru înseamnă să contactăm și informăm persoanele indecise, să informăm persoanele care au aceleași viziuni, să evităm inițial implicarea celor care se opun argumentelor noastre, să implicăm persoanele cu valoare socială, să delegăm o persoană de încredere, care să susțină public argumentele.

# Comunicarea de advocacy

Această etapă face parte din categoria acțiunilor și presupune elaborarea broșurilor informative, a comunicatelor de presă, organizarea conferințelor de presă, evenimentelor publice, flash-mob-urilor și a oricăror alte evenimente pentru a promova cât mai mult campania de advocacy.

# Advocacy și lobby

Este important să cunoaștem că aceste două concepte sunt diferite. Lobbyul se referă la încercările directe de a influenţa decidenții politici, funcţionarii publici şi alţi factori de decizie prin discuții personale şi convingere. Lobby este un grup, organizaţie sau asociaţie care încearcă să influenţeze legislatorii sau alţi funcţionari publici în favoarea unei anumite cauze. Când începeți să lucrați asupra unei activități de advocacy, întotdeauna va fi un moment când va trebui să organizaţi o şedinţă de lobby cu o persoană sau instituţie pe care nu o cunoaşteţi.

Cursul de pledoarie (advocacy) este oferit gratuit de Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic. Cuprinde cinci lecții video cu o durată totală de 32 de minute, iar adițional, aveți sinteze scrise ale lecțiilor, fișe informative, recomandări de resurse online utile. Pe toată durata cursului, experta în comunicare și advocacy Anush Begloyan vă va ghida prin exemplificarea unor cazuri reale ale campaniilor de succes. După finalizarea cursului, puteți obține și un certificat în urma rezolvării unui test.

Aflați aici mai multe detalii despre toate cursurile oferite de Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic.

***

„Articolul a fost produs în cooperare cu  Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018 – culturepartnership.eu”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine