Astăzi, 10 februarie, ora 12:00, în orașul Soroca, în preajma Cetății Soroca a fost dat startul celei mai grandioase ștafete ultra-maraton Rubicon. 200 de participanți au început cursa de la nord la sud, prin raioanele de est a Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.
Distanța traseului din acest an este de 463 km, iar timpul aproximativ de desfășurare – 46 de ore. Traseul ștafetei Rubicon va traversa 14 raioane ale Moldovei. Fiecare raion este divizat în câteva etape a câte 6-13 km. În total, vor fi 43 astfel de etape pe parcursul traseului. Potrivit organizatorilor, participanților le va fi cel mai dificil în raionul Soroca (din cauza reliefului complicat și a diferenței mare de altitudine) și în raionul Grigoriopol (cea mai lungă etapă din cadrul cursei – 18,4 km).
Ideea principală a Rubiconului este de a alerga în condiții meteorologice extreme, timpul desfășurării cursei a fost ales în baza statisticilor meteorologice din Moldova pentru ultimii ani. Potrivit acestora, perioada dintre 10 și 15 februarie este cea mai severă: sunt înregistrate atât ninsori abundente, cât și diferență mare de temperatură.
Rubicon nu este o întrecere la viteză, este o cursă la rezistență, dat fiind faptul că sportivii se vor deplasa cu o viteză constantă de 6,3 min/km pe parcursul întregului traseu. Regulile ultramaratonului presupun faptul că ritmul nu trebuie nici să crească, nici să scadă.
Înaintea coloanei participanților aleargă un sportiv cu experiență (pacemaker) cu steagurile raionului și a țării, menținând ritmul de alergare necesar pentru toți participanții. Steagul raionului se modifică la graniţele fiecărui raion. Pacemaker-ii se schimbă la fiecare etapă, transmiţând steagurile.
# Video de la startul maratonului
Traseul și graficul ștafetei Rubicon arată în felul următor:
10 februarie:
# raionul Soroca: începutul la 12:00, sfârșitul la 14:18,
# raionul Florești: începutul la 14:18, sfârșitul la 18:04,
# raionul Șoldănești: începutul la 18:04, sfârșitul la 22:06,
# raionul Rezina: începutul la 22:06, sfârșitul la 0:03.
11 februarie:
# raionul Râbnița: începutul la 0:03, sfârșitul la 0:45,
# din nou raionul Rezina: începutul la 0:45, sfârșitul la 4:19,
# raionul Orhei: începutul la 4:19, sfârșitul la 9:44,
# raionul Criuleni: începutul la 9:44, sfârșitul la 13:01,
# raionul Dubăsari: începutul la 13:01, sfârșitul la 14:28,
# raionul Grigoriopol: începutul la 14:28, sfârșitul la 16:28,
# raionul Dubăsari: începutul la 16:28, sfârșitul la 18:01,
# Chișinău: începutul la 18:01, sfârșitul la 23:10,
# raionul Anenii Noi: începutul la 23:10, sfârșitul la 3:14.
12 februarie:
# raionul Bender: începutul la 3:14, sfârșitul la 4:21,
# raionul Căușeni: începutul la 4:21, sfârșitul la 7:29,
# raionul Ștefan-Vodă: începutul la 7:29, sfârșitul întregii curse 13:20.
Participanții își asigură singuri apa și mâncaree, ei însuși ducându-și cu ei toată greutatea.
Fiecare cursă reprezintă trei zile de alergare non-stop pe un anumit traseu (de la 450 până la 525 km), care se desfășoară în întreaga țară. Organizatorii au hotărât să împartă cursa în trei etape – după culorile tricolorului – câte o etapă în fiecare an. Anul viitor, participanții vor alerga în raioanele din centru, iar peste un an – în cele din vest.
# Video cum a avut loc finișul primei etape
Participanții vor primi premii pentru parcurgerea etapelor. Pentru parcurgerea a cel puțin o etapă, participantul va primi o insignă cu stema raionului. Pentru a primi insigna, participantul trebuie să alerge întreaga etapă, de la start la finiș, și să fie înregistrat de organizatorii care îl vor întâmpina. Unul dintre scopurile participantului este de a aduna insignele tuturor raioanelor de pe traseul cursei Rubicon, iar în perspectivă, pe parcursul a trei ani să adune stemele tuturor raioanelor din Republica Moldova.
În acest an, câștigătorii vor fi desemnați în cadrul a două nominații: „Cei mai mulți kilometri parcurși” și „Cele mai multe insigne colectate”.
Organizatorii, la fel, spun că însăși ștafeta Rubicon va contribui la redescoperirea Moldovei și va demonstra cât este de bogată cultura și istoria meleagurilor. În afară de asta, evenimentul cu siguranță va influența pozitiv dezvoltarea sportului amator în Moldova și în regiunea transnistreană. Pe lângă reîntregirea țării prin intermediul întrecerii sportive de masă, scopul Rubicon este de a colecta fonduri pentru binefacere și pentru a ajuta copiii cu dizabilități. Participarea la ștafetă este gratuită, însă organizatorii au prevăzut ca participanții să poată dona bani pentru binefacere.