„Salutări lui Troțki”. Participă la lansarea volumului de proza scurtă al autorului Dumitru Crudu

Afis_Salutari_lui_Trotki

Marți, 14 februarie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului de proză scurtă Salutări lui Troțki de Dumitru Crudu, apărut la Editura Univers.

„Salutări lui Troțki este noua carte a maturității profesionale a lui Dumitru Crudu, cu siguranță un scriitor pe deplin și de mult timp consacrat.

Istoriile incluse în carte sunt decupate parcă din viața noastră de zi cu zi și ne oferă bucuria de a-i reîntâlni în pagini ca eroi de ficțiune, de exemplu, pe regizorii Mihai Fusu și Luminița Țâcu sau de a asculta un cântec al lui Nicu Țarnă. Într-o vreme credeam că numele lor pot fi scrise doar pe afișe, acum însă avem surpriza că acestea, împreună cu alte câteva lucruri esențiale pentru scris pe care le cunoaște și le mânuiește eficace Dumitru Crudu, pot face literatură.

Și această carte a lui Dumitru este dovada faptului că scriitorul este omul care transformă cafeaua în ficțiune, atunci când trece realitățile prin inimă și prin minte și le sedimentează în cărți.

Toate aceste detalii fac din „Salutări lui Troțki” una dintre cele mai bune cărţi de proză scurtă din ultimii ani. Bună de citit oriunde. Într-o pauză de cafea. Sau între două convorbiri scurte cu vecinul norocos de lângă hublou. Ori chiar în pat alături de persoana dragă, căreia să-i împărtășești propozițiile care te-au emoționat cel mai mult. Și, vă asigur, nu vor fi puține”, susține Igor Guzun.

Alături de autor vor participa:

Igor Cobâleanski, regizor
Nichita Danilov, scriitor
Viorel Mardare, regizor
Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier

Afis_Salutari_lui_Trotki

Dumitru Crudu (8 noiembrie, 1967, Flutura, Ungheni), scriitor român. După absolvirea şcolii medii din satul natal, intră la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1985-1987), apoi studiază limba georgiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Tbilisi (1987-1991), pe care o abandonează în plin război civil. Licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Transilvania” din Braşov, unde i-a avut ca profesori pe scriitorii Al. Cistelecan, Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Virgil Podoabă, frecventând totodată cenaclul „Interval” condus de poetul Andrei Bodiu.
Debut simultan cu două volume de versuri: Falsul Dimitrie, Arhipelag, 1994, şi E închis, vă rugăm nu insistaţi, Pontica, 1994, urmate de Şase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente, Paralela 45, 1996 (premiul pentru experiment al ASPRO), Poooooooate, Vinea, 2004, şi Eşarfe în cer, Cartier, 2012, Falsul Dimitrie (antologie), Cartier, 2014.

În 1999 semnează, alături de Marius Ianuş, Manifestul Fracturismului. Fiind student la Braşov, în 1994 scrie prima versiune a romanului Un american la Chişinău, pierdut doi ani mai târziu, şi pe care îl va reface ulterior, publicându-l la Casa de Pariuri Literare, în 2013. Între timp, mai publicase un alt roman, Măcel în Georgia, Polirom, 2008, precum şi volumul de proză scurtă Oameni din Chişinău, Tracus Arte, 2011.
Totodată se afirmă şi ca dramaturg (Crima sângeroasă din staţiunea Violeta, Arc, 2001; Salvaţi Bostonul, Cartier, 2001; Oameni ai nimănui, Cartier, 2007), câştigând în 2004 premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului cu Alegerea lui Alexandru Sutzu, Unitext, 2004. Piesele sale au fost montate în Republica Moldova, România, Italia, Germania, Haiti, Camerun, Franţa, Suedia şi Bulgaria.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine