Un grup de adolescenţi şi tineri vor vizita în următoarele luni zeci de instituţii de învăţământ din ţară, pentru a le vorbi elevilor despre cum pot fi în siguranţă online. Voluntarii au fost instruiţi de experţi din cadrul Centrului Internaţional “La Strada”.
În cadrul seminarului, tinerii au învăţat cum pot fi securizate conturile pe reţelele sociale, dece este important să fie protejată reputația pe Internet, dar şi ce înseamnă viruşii cibernetici sau drepturile de autor. Totodată, a doua parte a instruirii a fost dedicată tehnicilor de predare a subiectului „Promovarea unui Internet mai sigur pentru copii”.
Potrivit Mariei, una dintre participantele la curs, partea cea mai productivă a trainingului a fost simularea seminarelor. “Când ești în fața unui auditoriu și trebuie să comprimi informația atât cât să încapă în cele 45 de minute, uneori ideile scapă de sub controlul tău, nerușinate. Gândurile se amestecă și ești intimidat de ochii iscoditori din sală. Însă, pot să afirm cu mândrie că ajutată de instructori am ținut piept acestei provocări. Emoţiile cu adevărat mari ne așteaptă în viitorul foarte apropiat, când o să începem activitățile informative prin instituțiile de învățământ din toată Republica Moldova. Cel mai important este că toți vrem să simțim acea înaripare care o dă sentimentul că ai fost înțeles, că mesajul tău a prins rădăcină şi că ai făcut un pas, oricât de mic, către o lume mai sigură şi mai bună”, ne-a mărturisit Maria.
Şi Cristina s-a arătat nerăbdătoare să înceapă cât de curând deplasările prin şcoli şi licee. “Voluntariatul este o parte a vieţii mele. Făcând voluntariat adun cunoştinte noi referitor la diferite subiecte actuale pentru societate, adun prieteni, emoţii şi multe alte lucruri noi si utile atât pentru propria mea dezvoltare cât şi pentru a motiva şi pe alţii să o facă. Am ales să fiu educator de la egal la egal pentru că asta îmi oferă posibilitatea să interacţionez, să îmi expun opinia, să întreb, să mă informez şi să informez. Prezenţa mea în faţa altor copii, pe care o să îi ajut să înţeleagă cum să navigheze în siguranţă pe Internet, mă va face să mă simt utilă. Voi face tot posibilul ca după întâlnirile cu elevii, aceştia să poată evita cazurile de hărţuire online şi escrocii, să îşi poată securiza conturile pe reţelele sociale şi să ştie unde pot raporta un abuz”, susţine tânăra.
Instruirea a avut loc în cadrul Programului „De la Egal la Egal”, al Centrului Internaţional „La Strada”. Astfel, cei care au fost câteva zile în calitate de învăţăcei, în continuare vor fi instructori pentru semenii lor, în domeniul siguranţei online.
Până în prezent Centrul Internaţional „La Strada” a instruit zece generaţii de tineri disponibili să meargă voluntar în şcoli şi licee pentru a le vorbi elevilor cum să nu ajungă victime ale violenţei în familie, ale traficului sau victime ale abuzurilor online.