Noi începuturi pentru creșterea economică a Republicii Moldova. Doi dintre cei mai mari finanțatori ai țării noastre se aliniază într-o agendă comună. Este vorba despre Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), care au semnat un Acord de cooperare pentru o perioadă de patru ani, în scopul implementării în comun a Proiectului de Competitivitate din Moldova.
Un acord în acest sens a fost semnat de către donatori luni, 19 decembrie, în cadrul unui eveniment solemn care s-a desfășurat la proaspătul renovat Muzeu Național de Artă al Moldovei.
Astfel, cei doi donatori străini vor avea o agendă comună în ce privește sporirea competitivității a patru sectoare-cheie ale economiei moldovenești: sectorul turismului și vitivinicol, sectorul IT, sectorul industriei ușoare și sectorul industriilor creative. Toate acestea sunt industrii orientate spre export, iar împreună au o valoare de 13% din PIB și 40% din totalul exporturilor.
Suportul tehnic oferit prin Proiectul de Competitivitate se ridică la suma de 21,7 milioane de dolari SUA, finanțare nerambursabilă, din care 16,7 milioane vor fi finanțate de USAID, iar 5 milioane de Guvernul Suediei (Sida).
Acordul de Cooperare dintre cei doi danatori a fost semnat de către Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova și Karen R. Hilliard, reprezentanta USAID în Moldova. Ulterior, Acordul a fost co-semnat de către James Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova.
Potrivit textului Acordului, cele două instituții, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), se angajează să susțină eforturile țării noastre de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare economice cheie.
James D. Pettit, Ambasador al SUA în Republica Moldova, a declarat în cadrul evenimentului că semnarea acestui Acordul cu Guvernul Suediei este un exemplu de cooperare a donatorilor străini pentru realizarea durabilă a obiectivelor comune. Oficialul a mai subliniat că această colaborare cu Suedia constituie un pas important pentru realizarea a unui șir de acțiuni comune ce vor avea un impact pozitiv asupra economiei țării.
Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a menționat că implementarea acestui Acord va contribui la creșterea economică a Republicii Moldova, întrucât se axează pe creșterea competitivității industriilor moldovenești atât pe piața internă, cât și pe cea externă, dar și facilitează extinderea legăturilor comerciale, în special cu țările din UE. Execelnța SA a ținut să mai precizeze că unul dintre obiectivele de bază ale Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) este să susțină oportunitățile economice din Moldova.
La rândul său, Karen R. Hilliard, reprezentanta USAID în Moldova, a afirmat că rezultatele pozitive înregistrate de Proiectul de Competitivitate a făcut posibilă alinierea în plus a unui donator important, precum este Guvernul Suediei. Acum cei doi urmează să susțină în comun industriile de bază ale economiei Republicii Moldova. Reprezentanta USAID Moldova a mai subliniat că contribuind cu bani și valori, cele două țări oferă cea mai bună experiență/exemple pentru dezvoltarea Moldovei.
Despre Proiectul de Competitivitate și susținerea oferită de USAID Moldova
Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova este un proiect în derulare, care a fost lansat în septembrie 2015 și va dura până în 2020. Acesta susține industriile moldovenești, care prezintă importanță economică și socială majoră. În cinci ani, Proiectul preconizează să susțină 450 de întreprinderi și să contribuie la noi vânzări de peste 145 de milioane de dolari SUA. Pe parcursul primului an al Proiectului, 250 de întreprinderi din toată țara au fost susținute să adopte noi tehnologii și modele de business, să investească în echipamente și creșterea calității conform standardelor din vest, dar și să avanseze pe noi piețe. Aceste investiții au generat vânzări noi de peste 28 de milioane de dolari SUA local și la export, în peste 10 piețe, cum ar fi Romania, Polonia, Cehia, Kazahstan, Japonia, China.
Despre sprijinul oferit Republicii Moldova de către Suedia prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) reprezentată de către Ambasada Suediei în Moldova
Suedia este un partener de dezvoltare de lungă durată al Republicii Moldova, care din 1996 oferă asistență tehnică pentru țara noastră. În prezent, cooperarea dintre Suedia și Republica Moldova se desfășoară în baza Strategiei bazate pe Rezultate a cooperării Suediei în domeniul reformelor cu Europa de Est, Balcanii de Vest și Turcia pentru anii 2014-2020. Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău gestionează un portofoliu cu un buget anual de 12 milioane de euro. Suportul oferit de Suedia se centrează pe reformele care promovează integrarea europeană și guvernarea democratică. Strategia de cooperare este bazată pe un set de rezultate așteptate ale reformelor, care au ca scop promovarea integrării europene și reducerea sărăciei în Republica Moldova.