Cei patru minori care au participat la crima de la Străşeni din noaptea de 25 noiembrie 2016 provin din familii divorţate. Doi dintre părinţi au ispăşit pedepse cu închisoarea, tatăl tânărului care a instigat la crimă fiind recent eliberat din închisoare pentru consum de droguri, într-un dosar în care fiul minor a fost unul dintre martorii principali.
În urmă cu trei luni, mama celui mai mic dintre suspecţi, singurul aflat în libertate datorită prevederilor legale legate de vârstă, a fost pedepsită cu o amendă de 300 de lei de către Judecătoria Străşeni pentru „neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, educare şi instruire a copilului”. La începutul lunii august, minorul a fost dus în comă alcoolică în secţia de reanimare a Spitalului din Străşeni, fiind găsit fără cunoştinţă în apropierea liceului în care era înmatriculat, dar pe care nu-l frecventa. Profesorii, vecinii, dar şi rudele celor patru băieţi cu care Ziarul de Gardă a discutat, redau istorii tulburătoare despre viaţa şi comportamentul acestora.
Eugen Zagorjevschi, poreclit „Zaga”, are 15 ani, pe care i-a împlinit în luna martie. El era prietenul Cristinei, fata de 14 ani, ucisă cu bestialitate, în noaptea de 25 noiembrie 2016, într-o clădire abandonată din centrul oraşului Străşeni. „Zaga” a fost primul din cei patru minori, anchetaţi în dosarul penal, care ar fi lovit în victimă. La cei 15 ani şi jumătate, minorul are o viaţă tumultoasă, la fel ca şi tatăl său.
Sergiu şi Ina Zagorjevschi, părinţii lui Eugen, sunt divorţaţi. După divorţ, mama a plecat în Italia, iar băiatul a rămas în grija tatălui. În 2014, Sergiu Zagorjevschi, tatăl lui Eugen, a fost judecat pentru păstrarea substanţelor narcotice la domiciliul său.
Pe 15 martie 2016, chiar de ziua minorului Eugen, Judectoria Străşeni l-a condamnat din nou pe Sergiu Zagorjevschi, tatăl său, la 8 luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip-semiînchis.
Judecătorii au stabilit ca Eugen Zagorjevschi, care avea exact 15 ani în momentul reţinerii tatălui său, să ajungă sub tutela Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei din Străşeni.
Eugen Zagorjevschi nu a ajuns însă într-un centru de plasament pentru că, în mai 2016, în ţară a revenit mama sa, Ina. Aceasta a mers la gimnaziul „Mihai Viteazul” din Străşeni, acolo unde băiatul era înmatriculat, şi i-a ridicat actele, exprimându-şi dorinţa de a-l lua pe Eugen, cu ea, în Italia.
Deşi avea 15 ani şi jumătate, spune Ludmila Cube, directoarea gimnaziului „Mihai Viteazul”, „Zaga” era abia în clasa a 6-a, după ce a rămas repetent în câteva rânduri. „După vârstă, Zagorjevschi trebuia să termine clasa a 9-a anul trecut, dar era în clasa a 6-a. Rămânea clasa. A fost la şcoala rusă, apoi la şcoala sportivă şi după asta a venit încoace. El îi aşa un băiat care nu poate să nu facă nişte prostii”, remarcă directoarea. Şi pe reţelele de socializare, „Zaga” demonstrează un comportament indecent, apărând în imagini în timp ce fumează sau consumă băuturi alcoolice.
Un alt personaj important al crimei din Străşeni este Vitalie Gârneţ. Acesta are 13 ani şi zece luni, iar Codul Penal şi cel de Procedură Penală nu permit organelor de drept reţinerea şi nici măcar anchetarea copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani.
Vitalie Gârneţ are o viaţă parcă desprinsă din filme. A crescut doar cu mama, fostă condamnată. Tatăl său nu este cetăţean al R. Moldova şi, cel mai probabil, cei doi nici măcar nu s-au cunoscut. Cu doar câteva luni înainte de omorul fetei de la Străşeni, Natalia Gârneţ, mama lui Vitalie, a fost amendată de Judecătoria Străşeni cu 300 de lei, fiind găsită vinovată de „neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, educare şi instruire a copilului”. La începutul verii, la numărul scurt 903 au fost solicitaţi medicii, după ce Vitalie a fost găsit fără cunoştinţă. Diagnoza: intoxicaţie de etiologie necunoscută. Comă. Internat în secţia de reanimare. Când şi-a revenit, acesta le-a spus poliţiştilor că a servit băuturi alcoolice pe teritoriul stadionului liceului Mihai Eminescu.
Citește investigația completă pe site celor de la Ziarul de Gardă.