Olga Cortac, tânăra care nu-și poate imagina viața fără activități de voluntariat

995769_1072550342790426_8520792657731368886_n

După ce mai mulți ani a fost voluntară, ulterior a decis să coordoneze și să ajute echipe de tineri voluntari ca aceștia să devină activi și implicați în comunitatea în care trăiesc. Olga Cortac face parte din Asociația de Voluntariat Internațional din Moldova și motiveză și ajută tinerii să facă voluntariat la nivel național și internațional.

Aş vrea să-ți aduci aminte cum ai devenit voluntară pentru prima dată?

Am devenit voluntară la vârsta de 12 ani în cadrul Consiliului Local al Tinerilor din satul Gălești, raionul Strășeni, acolo unde urmam pe atunci studiile gimnaziale. Împreună cu alți colegi, am făcut parte din grupul de inițiativă care a pus bazele Consiliului Local al Tinerilor. Aceasta a fost pentru mine prima experiență deosebită, marcată de multe întâmplări frumoase, instruiri ale tinerilor la nivel național. Din păcate, Consiliul Tinerilor cu timpul nu a mai fost activ, dar acea experiență a marcat întreaga echipă să se implice ulterior și să creeze alte proiecte frumoase.

În anul 2009 am devenit voluntară la Asociația de Voluntariat Internațional din Moldova. Inițial am fost implicată în diverse activități, iar un an mai târziu am luat parte la un proiect internațional și de atunci am rămas să coordonez un proiect ce oferă tinerilor din Moldova posibilitatea să participe la tabere internaționale pentru voluntari. Așa a început AVI să fie parte din tot ce fac până acum.

Cum te-a influențat voluntariatul?

Voluntariatul a devenit parte din tot ce trăiesc. Am învățat că nu trebuie sa aștepți nimic, în schimb atunci când faci ceva, trebuie să dai tot ce poți mai bun din tine și să depui suflet în tot ce faci, iar recompensa nu va întârzia să apară. Vorbesc nu de o recompensă materială, dar despre acea dezvoltare care te crește ca om, ca personalitate, iar ulterior te face și un specialist bun, care te marchează în orice proiect sau activitate. Voluntariatul m-a influențat prin timp și oameni. Prin timp – pentru că nu m-a lăsat să pierd clipe din viața mea nevalorificate, pornind de la premisa că timpul rămâne a fi cea mai prețioasă resursă de care dispunem. Prin oameni – pentru că proiectele în care m-am implicat mi-au oferit oportunitatea de a întâlni foarte mulți oameni din întreagă lume, iar pentru mine oamenii sunt cel mai de preț cadou pe care mi l-a oferit viața. Alături de oameni creștem și învățam. Împreună suntem si facem ceva.

 

943786_1147842491927877_1953100874944135727_n

În ce mod te-a ajutat voluntariatul?

Am învățat să mă las motivată de curiozitate și să mă implic în tot ce simt că mă poate ajuta să cresc. De asemenea, am învățat sa fac cu mult drag și dăruire totul. Prin voluntariat am ajuns să devin foarte deschisă și sociabilă, am învățat să accept multe provocări și să pășesc în direcții care nu-mi sunt cunoscute. E abstract spus, dar voluntariatul mă ajută prin TOT.

Cum vezi tu avantajele voluntariatului?

Bunătate. Acesta este termenul care pentru mine caracterizează orice voluntar. Și nu știu dacă există un avantaj mai mare, decât acela de a învăța toți împreună să fim mai buni. Astfel, învățăm să dăruim și să facem lucruri frumoase. Devenim mai buni cu oamenii, pentru că suntem zilnic alături de ei. Devenim mai buni prin abilitățile și capacitățile pe care le dezvoltăm, pentru că se adună multă experiență în spate. De fapt, această lume minunată a voluntariatului deschide unele uși la care puțini îndrăznim să visăm atunci când pornim să facem ceva benevol. Creșterea profesională pe care o atingem la un anumit moment și oamenii pe care îi întâlnim. Cei care sunt voluntari știu cu siguranță că nimic nu e imposibil de atins, deoarece munca, responsabilitatea, curajul, perseverența și optimismul unui voluntar înving oricând.

 

13226818_1169554176423375_4603962960041760363_n

Care este sarcina de bază a voluntarilor de la AVI Moldova?

Activismul, inițiativa și spiritul civic sunt caracteristicile tuturor voluntarilor energici care se implică în activitățile noastre. Avem proiecte diverse, de la instruiri si traininguri, la proiecte sociale, festivaluri, campanii etc. În funcție de specificul proiectului, voluntarii trebuie să fie deschiși, să răspundă pozitiv la provocări. Sunt momente în care trebuie să știm a învăța pentru a crește împreună prin proiectele pe care le facem, momente în care punem mâna pe instrumente și purcedem cu toții împreună la muncă dacă ne-am propus să facem o activitate cu impact social sau când adunăm jucăriile și ne jucăm cu mulți copii. Sarcinile sunt diverse în funcție de formatul și scopul proiectului care se desfășoară.

Poți menționa activitățile de amploare în care au fost implicați voluntarii organizației?

AVI Moldova este membră a unei rețele internaționale la nivel global. Astfel, voluntarii noștri se pot implica în proiecte foarte mari la nivel local sau internațional. Vorbind despre ceea ce am făcut acasă, aici trebuie să menționăm și implicarea voluntarilor de peste hotare, pentru că multe dintre proiecte pe care le facem sunt dezvoltate într-un context internațional. Astfel, în septembrie 2015 am desfășurat un proiect care a unit la Chișinau un grup de tineri din 10 state, printre care Moldova, Ucraina, Armenia, Germania etc., care au vorbit despre comunicarea interculturală și au povestit despre cultura țărilor din care vin, prin promovarea conceptului de pace. Acest proiect a implicat 150 de tineri, dintre care 15 sunt din Moldova.

În luna mai a acestui an a avut loc „Bucurie în Mișcare”, festival organizat de AVI Moldova in parteneriat cu Asociația 11even din Cluj, România. Aproximativ 200 de voluntari au fost implicați în acest proiect. Alături de echipa proiectului, împreună cu voluntari am desfășurat o Caravană de joacă pentru aproximativ 10.000 de copii din 50 de grădinițe si școli din Chișinău; am susținut prin implicarea lor desfășurarea diverselor activități sportive, precum și Festivalului propriu zis care a avut aproximativ 5.000 de vizitatori. În prezent, implementăm o inițiativă a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene care este susținută de Ambasada SUA prin care ne-am propus să pictăm Chișinăul prin promovarea artei murale și stradale. Sunt implicați în această inițiativă artiști locali și internaționali, care sunt ajutați în munca lor de voluntarii dornici de a face ceva frumos.

Vorbind de recrutarea voluntarilor în ansamblu, care este modalitatea de recrutare a noilor voluntari?

Ne căutăm reciproc. De cele mai multe ori voluntarii ne scriu și ne întreabă cum s-ar putea implica. Organizația noastră este activă din 2001. Am reușit în tot acest timp să creăm o rețea de oameni activi care știu să transmită mesaje despre anumite inițiative, iar oamenii care le aud sunt receptivi. Cei care se implică și simt utilitatea experienței acumulate își aduc și prietenii alături de ei. Astfel comunitatea oamenilor activi crește. Desigur, nu ne limităm la un cerc închis și tindem să promovăm ceea ce facem astfel încât toate lumea să se poată implica. Pe lângă pagina web și paginile de pe rețelele de socializare, ne ajută și unele portaluri online.

 

15056281_1311906982188093_1398105523351724583_n

Voluntariatul presupune acțiune, iar acțiunea produce experienţă. Ne poţi reda cea mai memorabilă experienţă de voluntariat?

Îmi este foarte greu să divizez, deoarece am învățat din fiecare implicare câte ceva. Desigur că intensitatea crește odată cu amploare proiectelor coordonate sau celor în care am fost voluntară. Totuși, momentele pe care nu le pot uita sunt cele de după campaniile sociale pe care le facem în perioada sărbătorilor de iarnă. O mulțime de oameni te cuprind, mulțumindu-ți pentru tot ce ai făcut. Deși tu, în esență, nu pretinzi și nu îndrăznești să îți asumi mare lucru, pentru ei asta înseamnă destul de mult. Aceeași amprentă o lasă și glasul a zeci de copii care la sfârșitul unor activități strigă toți în cor, „mulțumesc!”. Pentru astea, voi fi voluntar și după 90 de ani.

Cum vezi voluntariatul din Republica Moldova?

Avem multă lume bună în țara noastră. Tinerii noștri sunt foarte creativi și deschiși să facă lucruri frumoase. Astfel mulți se implică în diverse activități. În mod cert există păreri împărțite, eu însă admir oameni care sunt activi și implicați. Lumea voluntariatului este în continuă creștere. Datorită celor care se implică în activități de voluntariat putem să creștem un mediu sănătos de voluntari, care contribuie la dezvoltarea societății prin tot ceea ce fac.

Ți se pare că există interes pentru voluntariat din partea tinerilor?

Tind să cred că da. Eu am întâlnit mulți tineri motivați să fie voluntari. Am coordonat multe echipe și îmi asum afirmația. Tinerii vor să fie implicați și să fie luați în considerație!

 

12509540_1084852908226836_7307435516010251438_n

Ar putea fi voluntariatul un pas într-o viitoare carieră?

Da! Categoric da! S-ar putea să nu fie o legătură directă ca și domeniu de activitate, dar în mod sigur, orice ai face trebuie mai întâi de toate să fii om. Voluntariatul te ajută să devii responsabil, iar responsabilitatea îți asigură neapărat succes, ajungând un om de valoare.

Cum vezi evoluția voluntariatului şi implicarea voluntarilor moldoveni în organizațiile internaționale?

Fac parte dintr-o organizație activă la nivel internațional, AVI Moldova fiind membru al rețelei SCI (Service Civil International). Voluntarii noștri sunt foarte implicați pe plan internațional. Motivația pornește de la experiența care se poate acumula în astfel de proiecte. Cu certitudine, călătoria rămâne un punct important în agenda voluntarilor internaționali. Interesul pentru experiențele la nivel internațional crește, deoarece oportunitățile ulterioare pot fi de perspectivă pentru cei implicați. Noi promovăm oportunitățile de voluntariat peste hotarele țării din anul 2006. La AVI, de asemenea, suntem gazdă pentru mulți voluntari din afară, care aleg să acumuleze experiențele lor în Moldova. Pe lângă asta, transmitem mereu mesajul și încurajarea de a reveni acasă pentru a implementa aici cele învățate și cunoscute afară, astfel încât să creștem împreună, să multiplicăm și valorificăm și la noi acasă experiențele frumoase.

Transmite un mesaj pentru toţi potențialii voluntari.

Putem alege să fim activi sau putem alege să nu facem nimic. Putem alege să contribuim la bunăstarea societății sau putem alege să așteptăm până o va face cineva pentru noi. Lucrurile se vor întâmpla indiferent de toate, însă acea senzație, acea mulțumire de sine și mândrie pe care o ai la atingerea unor rezultate la care știi că ai pus umărul este cea mai frumoasă trăire pe care mi-a fost dat să o simt. Vom avea timp de restul, hai sa creăm împreună o lume mai bună și un pic mai mult frumos în jurul nostru!

Text semnat de Mihaela Josan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine