Nereguli depistate de observatorii Promo-LEX: Transportare organizată a alegătorilor și activități de agitație

vot

Până la această oră, observatorii Promo-LEX raportează peste 150 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor și cozi de alegători în fața a cel puțin 10 secții de votare din afara țării.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor președintelui constată cu îngrijorare că, până la ora 14.00, au fost raportate cel puțin 164 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, creșterea numărului de acte de violență sau intimidare a alegătorilor, cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în apropierea secțiilor de votare, precum și a rândurilor de alegători la cel puțin 10 secții de votare din afara țării.

Promo-LEX constată că, pâna la orele 12.45, prezența la vot astăzi este mai mare decât prezența la vot din 30 noiembrie 2014. Astfel, au votat deja 652.348 de persoane, în timp ce în 2014, până la ora 12.45, prezența la vot a fost de 587.930 de persoane.

Conform informațiilor primite de la observatorii Promo-LEX, până la ora 14.00 au fost înregistrate următoarele incidente:

# Transportarea organizată a alegătorilor – cel puțin 164 de unități de transport;

# Activități de agitație ale unui ONG cu observatori acreditați;

# Situații de votare cu acte de identitate expirate sau necomplete – 10 cazuri.

Alte incidente raportate de observatorii Promo-LEX:
• SV 15 Șoldănești. Ștampilele „Votat” nu se află în cabina de vot, ci la membru BESV pe masă. Acesta le eliberează pentru a vota și alegătorul i le aduce înapoi. Se motivează cu frica de a fi furate.
• SV 22 Căușeni. Reprezentanții unui concurent electoral dirijează procesul de votare în SV (verifică alegătorii la mesele membrilor BESV, îndreaptă cabinele de vot, dirijează alegătorii).
• SV 22 Cimișlia. Au fost acceptate șase cereri de votare la locul aflării fără a fi prezentate certificatele medicale.
• SV 191 Chișinău. Un alegător a plasat buletinul de vot în urna mobilă. Președintele l-a extras din urna mobilă și la aruncat în urna staționară.
• SV 116 Chișinău. Un alegător a lăsat buletinul de vot lângă cabina de vot. Buletinul a fost plasat în urna staționară de către președintele BESV.

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 de observatori pe termen lung, care monitorizează procesul electoral în toate circumscripțiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016. În ziua alegerilor, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare din țară, în total 1.981 de observatori. Misiunea observă alegerile și în 36 de secții de votare constituite peste hotarele RM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine