(grafic) Neregulile semnalate de Promo-LEX: Au fost găsiți 500 de euro într-o cabină de vot

vot

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor președintelui constată că, la deschiderea secțiilor de votare din țară, era înregistrat un număr mare al cererilor de votare la locul aflării, prezența materialelor publicitare în raza secțiilor de votare, cazuri multiple de transportare organizată a alegătorilor și lipsa curentului electric la deschiderea unor secții de votare.

Observatorii Promo-LEX au comunicat că, 1.074 de secții de votare monitorizate s-au deschis la ora 7.00 și 85 de secții – cu o întârziere de cel mult 15 minute. În secțiile de votare erau prezenți 17.786 de membri BESV, 4.130 de operatori ai Registrului de Stat al Alegătorilor.

 

e-day-ii-dimineata-6

De asemenea, observatorii au raportat că, sunt înregistrate 38.171 de cereri de votare la locul aflării, în 2.009 de secții de votare monitorizate.

 

e-day-ii-dimineata-7

Conform informațiilor primite de la observatorii Promo-LEX, până la ora 9.15 au fost înregistrate următoarele incidente:

Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 5 cazuri.

 

e-day-ii-dimineata-2

Iată câteva exemple:

  • SV 14 Basarabeasca. Între orele 6.30 și 6.50, accesul observatorului Promo-LEX a fost restricționat, motivul invocat fiind faptul că, acreditarea din turul I nu ar fi valabilă. După intervenția observatorului pe termen lung Basarabeasca incidentul a fost aplanat.
  • SV 154 Chișinău. Președintele BESV nu permite observarea liberă în SV tuturor observatorilor. De asemenea, restricționează utilizarea telefoanelor mobile.
  • SV 14 Basarabeasca. Președintele BESV i-a restricționat accesul observatorului Promo-LEX motivând că legitimația este din 30 octombrie. Incidentul a fost depășit după intervenția observatorului Promo-LEX pe termen lung.

Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 de metri de la localul secției) – 60 de cazuri.

 

e-day-ii-dimineata-3

Iată câteva exemple: SV 4, 3 Călărași, SV 6 Ungheni, SV 128, 198 Chișinău, SV 22 Căușeni, SV 10, 13 Ialoveni, SV 5 Florești.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. Ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri.

 

e-day-ii-dimineata-5

Cazurile au fost înregistrate la: SV 9, 34 Bălți, SV 25, 7 Cimișlia, SV 265, 287 Chișinău, SV 287, 71 Chișinău.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 50 de metri al secției de votare – 4 cazuri.

  • SV 2 Edineț. Observatorul unui candidat nu avea acreditare. Președintele BESV i-a solicitat persoanei să revină în secția de votare când va avea acreditarea.
  • SV 143 Chișinău. Observatorul unui candidat nu avea buletinul de identitate și legitimația de observator. Cu toate acestea, președintele BESV i-a permis desfășurarea procesului de observare.
  • SV 3 Cahul. Două persoane neautorizate s-au aflat timp de câteva minute în SV, iar președintelui BESV le-a solicitat să părăsească secția de votare. Incidentul a fost soluționat după implicarea polițistului.
  • SV 16 Florești. Un funcționar public din cadrul Primăriei, simpatizant al unui candidat, a venit în secție și a început a da indicații. Acesta era însoțit de cinci observatori acreditați din partea unei asociații obștești de la Chișinău, care au rămas ulterior în secție.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 3 cazuri. Acestea au fost înregistrate în următoarele secții: SV 27 Taraclia, SV 20 și SV 215 Chișinău.

 Transportarea organizată a alegătorilor – 4 cazuri.

  • SV 41 Anenii Noi au fost înregistrate două cazuri de transportare a alegătorilor. În primul caz, au fost aduși într-un microbuz 12 alegători cu deficiențe de vedere. În al doilea caz, un alt microbuz cu 10-12 alegători.
  • SV 42 Rezina au fost observate cinci microbuze a câte aproximativ 15 persoane aduse la secția de votare. Observatorul Promo-LEX a comunicat că aceste persoane sunt cetățeni din regiunea transnistreană.
  • SV 41 Anenii Noi. Un microbuz cu numere de înmatriculare din regiunea transnistreană a transportat la secția de votare 10-15 persoane cu deficiențe de vedere.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor sau altor persoane – 1 caz.

SV 257 Chișinău, observatorul unui concurent electoral a filmat listele electorale fără acordul președintelui BESV. La intervenția președintelui BESV, observatorul a reacționat agresiv față de președinte și secretarul BESV. Într-un final, după ce observatorul a vorbit la telefon, acesta a oprit filmarea.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 6 cazuri.

  • SV 21 Taraclia. Din cauza lipsei curentului electric nu a funcționat SIAS Alegeri timp de circa 10 min.
  • SV 3 Rezina. Un calculator nu a lucrat timp de aproximativ 17 minute. Alegătorii erau înscriși pe o foaie.
  • SV 22 Cimișlia. La ora 07.10 lipsea energia electrică la SV.
  • SV 216 Chișinău. În SIAS Alegeri este inclus un număr diferit de alegători, față de listele electorale. Astfel, în SIAS Alegeri – 2.522 de alegători, în liste electorale – 2.445 de alegători, numărul buletinelor de vot – 2.534.
  • SV 29 Bălți. Registrul SIAS Alegeri funcționează cu întreruperi.
  • SV 24 Criuleni. Observatorul comunică despre o discrepanță dintre numărul alegătorilor în SIAS Alegeri – 1.262 de alegători și listele electorale de bază – 1.254 de alegatori.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 2 cazuri.

  • SV 24 Criuleni. Observatorul Promo-LEX comunică despre faptul că, opt alegători nu sunt incluși în listele electorale de bază, deși în SIAS Alegeri aceștia sunt prezenți.
  • SV 3 Călărași. Au fost depistate de către alegători persoane decedate în listele electorale.

Fotografierea buletinelor de vot – 3 cazuri. Acestea au fost înregistrate la SV 3 Călărași. SV 144, 198 Chișinău.

Lipsa curent electric – 22 de cazuri. Acestea au fost înregistrate la momentul deschiderii secțiilor de votare: SV 20, 21, 22 Taraclia; SV 2 Basarabeasca; SV 6, 15, 16, 17, 26 Șoldănești; SV 39 Căușeni; SV 1 Glodeni; SV 19, 20, 36, 38, 40, 41, 42 Șoldănești; SV 12, 17, 18, 20 Ștefan Vodă.

Altele incidente raportate de observatorii Promo-LEX:

  • SV 30 Rezina. Președintele BESV, în ziua de sâmbătă, 12 noiembrie 2016, s-a retras din componența BESV pentru că este consilier local. Atribuțiile sale au fost preluate de vicepreședinte.
  • SV 13 Șoldănești, la intrarea în secția de votare lipsește numărul secției.
  • În r. Dubăsari, pe parcursul zilelor de 11 și 12 noiembrie, toți lucrătorii sociali din toate localitățile raionului au fost trimiși pe la casele bătrânilor singuratici să colecteze cereri de votare la locul de trai. Din informațiile comunicate observatorului Promo-LEX, lucrătorii sociali îndemnau bătrânii să voteze pentru un anumit candidat. În ziua alegerilor pentru turul II, la CECE II Dubăsari erau înregistrate 351 de cereri de votare la locul de trai. Prin comparație, în primul tur erau 67 de cereri.
  • În CECE Criuleni pentru primul tur au fost depuse 502 cereri de votare la locul aflării, iar pentru turul II – 780 de cereri.
  • SV 115 Chișinău. La ora 8.20, președintele BESV a găsit 500 de euro în cabina de vot. Pentru a documenta cazul a fost solicitată Poliția.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine