DARE2Change. Scopul antreprenoriatului este să facă oamenii mai puternici, să-i ajute să ajungă acolo unde îşi doresc

img_3022

Dacă înainte scopul principal al unei afaceri era doar obținerea profitului, acum lucrurile s-au schimbat. Pe lângă resurse, antreprenorii îşi doresc să contribuie la schimbarea în bine a lucrurilor în mediul în care fac afaceri, iar consumatorii sunt tot mai interesați să susțină business-ul responsabil social.

Acestea au fost unele din ideile prezentate în cadrul sesiunii „Antreprenoriat şi scriere de business planuri”, susţinută de Viorica Cerbuşca, trainer în domeniul dezvoltării afacerilor, pentru participantele programului social de mentorat DARE2Change, sâmbătă, 29 octombrie 2016.

Trainingul a fost susţinut într-un limbaj simplu, adaptat persoanelor fără educaţie antreprenorială. Astfel, menteele au aflat ce înseamnă misiunea şi viziunea unei afaceri, obiective SMART, puncte forte, puncte slabe, concurenţă, riscuri şi piaţă prin intermediul poveştii „Ursul păcălit de vulpe”. Fetele au învăţat care este diferenţa între un manager şi un antreprenor, ce este un start-up, cum să găsească domeniul în care şi-ar putea dezvolta o afacere.

Societatea noastră continuă să fie reticentă faţă de persoanele cu nevoi speciale. Şi dacă ele nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă, o afacere mică ar putea fi, în primul rând, cea care le oferă nişte venituri, cea care le-ar putea ajuta să se integreze în societate şi să facă ceea ce le place. Din câte am văzut, fetele sunt foarte talentate, una pictează, una face bijuterii şi asta ar putea să le facă să fie fericite. Acesta este, de fapt, scopul, atât al programului, cât şi al meu. Scopul antreprenoriatului este să facă oamenii mai puternici, să-i ajute să ajungă acolo unde îşi doresc”, a spus Viorica Cerbuşca.

img_3016

Fiecare mentee, ajutată de mentoră, va dezvolta până la sfârşitul programului, un plan de afaceri sau un proiect social. În acest sens, în partea a doua a trainingului, participantele împreună cu trainerul au dezvoltat un model de business pentru o şcoală de limbi străine şi pentru o cantină socială în sat.

Una dintre ideile pe care le are Alexandra Gavrilenco, una dintre menteele programului DARE2Change, este să organizeze o serie de excursii prin Chişinău pentru copiii de la orfelinatul din Străşeni, acolo unde şi ea a petrecut mai mulţi ani. În cadrul proiectului social pe care urmează să-l dezvolte, vrea să le arate copiilor oraşul, să-i ducă la Grădina Zoologică, să le facă poze în locuri frumoase şi să-i ajute să vadă lumea altfel.

O altă mentee Dare2Change este Adriana Luca, care pictează şi îşi expune lucrările pe site-ul ei. Deşi are deficienţe de auz, Adriana este o adevărată lideră în comunitate, fiind implicată în diverse proiecte de abilitare a fetelor din regiunile Moldovei, unul dintre care este şi programul ONU „Femeile în politică”. „La trainingul despre antreprenoriat cel mai mult mi-a plăcut ideea de start-up – cum e să creezi un business şi apoi să-l vinzi. Ideea mea de afaceri este legată de pictură. Vreau să-mi vând lucrările, dar să-mi păstrez stilul meu de a picta”, a spus Adriana Luca.

img_3018

Mi-a plăcut deschiderea fetelor şi faptul că visează la multe lucruri. Eu mi-aş dori ca tot mai multă lume să aibă afaceri. Dar un business trebuie făcut doar atunci când ştii să faci ceva, îţi place şi nu-ţi este frică să pierzi. Întotdeauna este loc pentru a doua sau a treia şansă”, a spus Viorica Cerbuşca, fondatoarea proiectului social Nika Responsible Business Generation.

Programul social de mentorat DARE2Change include o serie de traininguri, susţinute de profesioniști recunoscuți și apreciați în Moldova. Pe parcursul programului participantele, susținute de mentore, sunt încurajate să-și dezvolte propriile planuri de afaceri sau proiecte pentru activități sociale sau de antreprenoriat în comunitățile lor. Cele mai bune și argumentate idei de afaceri sau proiecte vor fi premiate de către partenerii DARE, în cadrul unui eveniment special, ce va avea loc în luna decembrie.

DARE2Change – Primul program de mentorat social are drept scop schimbarea de percepție şi atitudine în societate față de femeile din grupurile social vulnerabile și marginalizate prin creşterea accesului la educație, angajare și dezvoltarea oportunităților antreprenoriale. Programul este implementat cu suportul Fundaţiei Est Europene, Guvernului Suediei și  Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei. Parteneri: Moldcell, AQA Logistics, Generator Hub, Linella, Fabrica de imagine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine