Sistemul educațional în care niciun elev NU lipsește de la ore

heiwa_elementary_school_18

Japonezii sunt cunoscuți ca oameni inteligenți, cu o sănătate de fier și care dau dovada de multa politețe. Însă cum de aceasta națiune reușește să fie atât de diferită de restul lumii? Răspunsul poate stă în sistemul lor educațional, care are câteva caracteristici foarte interesante, ce pot deveni modele inspiraționale pentru orice țară. Cele mai importante caracteristici ale educației din Japonia, potrivit wall-street.ro.

Manierele, pe primul lor

Elevii japonezi nu dau examene pana ajung in al patrulea an de studiu, in jurul varstei de 10 ani, ei dau doar teste scurte. Japonezii cred ca in primii trei ani de scoala copiii nu trebuie judecati dupa cunostinte sau dupa modul in care acumuleaza informatii, rolul scolii fiind de a le sedimenta bunele maniere si de a le dezvolta caracterul.

Astfel, copiii sunt invatati sa-i respecte pe ceilalti si sa fie blanzi cu animalele si cu natura. De asemenea, sunt educati sa fie generosi, sa dea dovada de compasiune si sa fie empatici cu ceilalti.

Anul scolar incepe in aprilie

Daca majoritatea scolilor si universitatilor din lume dau startul anului academic in septembrie sau octombrie, in Japonia luna aprilie marcheaza inceputul de an scolar, precum si anul financiar. Adesea, prima zi de scoala coincide cu unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale – momentul infloririi ciresilor. Anul scolar este impartit in trei trimestre, iar elevii japonezi beneficiaza de sase saptamani de vacanta pe timpul verii. EI mai au si doua vacante de cate doua saptamani iarna si primavara.

Scolile nu angajeaza oameni de serviciu, elevii fac curatenie

In scolile japoneze, studentii au obligatia sa faca curatenie in clase, salile de mese si chiar in toalete. Cand fac curatenie, elevii sunt impartiti in grupuri mici si primesc sarcini prin rotatie pe parcursul anului. In sistemul educational japonez se considera ca prin aceasta practica cei mici invata sa lucreze in echipa si sa se ajute unul pe celalalt, dar ii face si sa respecte munca lor si a celorlalti.

Meniu standard, servit in clase

Japonezii fac tot posibilul sa se asigure ca elevii primesc mancare sanatoasa si au parte de mese cu alimentatie diversificata. In scoala primara, gimnaziala si in colegiile de juniori (clasele a 7-a – a 9-a), mesele sunt gatite conform unui meniu standardizat, dezvoltat de bucatari calidicati in colaborare cu specialisti in sanatate. Elevii servesc masa in clase, alaturi de profesor, ceea ce duce la sudarea relatiei dintre elev si cadru didactic.

After-school-urile sunt foarte populare

Pentru a se asigura ca ajung la un liceu de juniori bun, mare parte dintre elevii japonezi se inscriu la scoli pregatitoare sau merg la programe de after-school. Cursurile in aceste scoli se tin seara, iar imaginea grupurilor de copii care se intorc de la cursuri dupa lasarea serii este un lucru comun in Japonia. O zi de scoala se intinde pe durata a opt ore, insa, pe langa aceasta, elevii invata si in weekenduri sau in vacante.

Japonezii invata caligrafie si poezie

Caligrafia japoneza, denumita Shodo, presupune inmuierea unui perii de bambus in cerneala pentru a scrie hieroglife pe hartie de orez. Pentru japonezi, Shodo este o arta la fel de populara precum pictura traditionala. Haiku, pe de alta parte, este o forma de poezie care foloseste expresii simple pentru a transmite emotii profunde cititorilor. Prin astfel de cursuri ii invata pe copii sa isi respecte cultura si traditiile vechi de secole.

Aproape toti elevii poarta uniforme

Cele mai multe colegii, cu clase a 7-a – a 9-a, le impun elevilor sa poate uniforme. Unele unitati au propriile lor tinute, insa uniforma traditionala japoneza consta intr-un costum cu influenta militara pentru baieti si tinuta de marinar pentru fete. Politica uniformei are menirea de a inlatura barierele sociale dintre elevi si sa ii introduca intr-o atmosfera de lucru.

Absente aproape de zero

Elevii japonezi nu lipsesc de la cursuri si nici nu intarzie dimineata, astfel ca rata de prezenta este de 99,99%. Mai mult, peste 90% dintre elevi declara ca niciodata, sau doar in cateva ocazii, au ignorat informatiile transmise de profesor.

Un singur test decide viitorul elevilor

La sfarsitul liceului, elevii din Japonia sustin un examen foarte important, care le decide viitorul. Un elev poate alege un singur colegiu la care isi doreste sa mearga, iar admiterea in acea institutie presupune un anumit punctaj. Daca un elev nu reuseste sa obtina acel scor la examen, cel mai probabil nu va mai merge niciodata la facultate. Competitia este foarte ridicata, astfel ca doar 76% dintre absolventi isi continua studiile dupa liceu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine