În cadrul unei conferințe de presă organizată azi și intitulată „Duble Standarde în activitatea unor membri CEC”, candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a menționat că CEC a demonstrat încă o dată că instituția care trebuie să asigure organizarea alegerilor libere și corecte are grave probleme funcționale și de respectare a legii.
„În această campanie, guvernarea nu vine cu un singur candidat, ea vine cu câțiva candidați declarați: Lupu, Ghimpu, Leancă, și nedeclarați – Dodon. Are însă și candidați – căpușă, clone, scopul cărora nu e de a obține voturi pentru sine, ci de a fura voturi de la alții, astfel încât într-un final să fie avantajați candidații oficiali sau neoficiali ai guvernării.
Cunoaștem de la reprezentanții noștri din raioane, că oamenii Partidului Democrat au continuat să colecteze semnături până în ultima zi, chiar dacă candidatul Partidului Democrat a fost înregistrat cu mult timp în urmă. Se pare că totuși partidul de la putere nu a reușit să colecteze suficiente semnături autentice pentru candidații – căpușă, astfel încât a fost nevoie și de ajutorul Comisiei Electorale Centrale pentru a-i valida, Comisia refuzând să-și îndeplinească funcția legală de verificare a listelor de semnături”, a menționat în cadrul conferinței președintele PAS.
Maia Sandu a mai menționat că a văzut la ședința Comisiei Electorale Centrale că în momentul în care verificarea listelor de subscripției de către echipa tehnică a CEC arăta că un anumit candidat era la limita întrunirii condițiilor prevăzute de lege, procesul de verificare a semnăturilor a fost sistat, iar verificarea celorlalte semnături practic nu a mai avut loc, fiind declarate valide automat: „Motivul formal invocat a fost că lipsa de timp nu permite verificarea deplină. În realitate, pentru mai mulți candidați, sistarea verificării a fost dictată cel mai probabil de dorința păpușarului de a transforma candidații în concurenți electorali cu orice preț”.
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, consideră că dacă verificarea semnăturilor ar fi continuat, numărul de semnături invalide ar fi crescut, iar candidații nu ar mai fi întrunit numărul minim de semnături prevăzut de lege și ar fi fost descalificați.
„Candidații care au fost înregistrați cu încălcarea procedurii legale de verificare a semnăturilor sunt: Valeriu Ghelețchi, Ana Guțu, Maia Laguta și Silvia Radu”, susține Maia Sandu.
Președintele PAS a punctat și alte încălcări care au avut loc la ședința CEC, cum ar fi:
– în listele de subscripție prezentate de Maia Laguta, au fost găsite liste ale lui Roman Mihăieș (cel mai probabil semnăturile pentru ambii candidați au fost colectate de unele și aceleași persoane);
– Maia Laguta a prezentat liste de subscripție goale, dar care erau ștampilate de primari.
În concluzia conferinței, Maia Sandu conchide că CEC nu mai poate fi considerată o instituție credibilă, câtă vreme a aplicat standarde duble în ceea ce privește mecanismul de verificare a listelor de subscripție.