(video) Au fost desemnați cei mai buni pedagogi din Moldova. Iată cine sunt aceștia

profesorul-anului
Foto:Captură video / Privesc.eu

În ajunul marcării Zilei internaționale a lucrătorului din învăţământ, astăzi, 4 octombrie 2016, Ministerul Educației a organizat un eveniment festiv, la care au participat peste 1.000 de cadre didactice și manageri de la instituții de învățământ din toate raioanele, ex-miniștri ai Educației, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. În cadrul festivității au fost premiați învingătorii Concursului republican „Pedagogul anului”.

În deschiderea evenimentului, ministrul Educației, Corina Fusu, a accentuat că Ziua internațională a lucrătorului din învăţământ a fost instituită de UNESCO pentru a atrage atenţia guvernelor asupra condiţiilor anevoioase de lucru, pe care, de multe ori, profesorii sunt nevoiţi să le suporte. Însă colaborarea eficientă între cei trei actori cheie ai sistemului educaţional – reprezentanţii autorităţilor locale, profesorii şi administraţia şcolară – ar contribui în mod esenţial la ameliorarea situației.

„A le cultiva copiilor, adolescenţilor şi tinerilor sentimentul propriei lor valori, a-i face să fie capabili de a se bucura de valorile societăţii în care trăiesc şi de a juca un rol în ea, aceasta este sarcina educaţiei. Le mulţumesc tuturor profesorilor din Republica Moldova pentru efortul lor de fiecare zi, în care îi orientează pe elevi spre o totală exprimare a talentului şi a creativităţii. Le doresc multă sănătate, mari succese în întreţinerea unui dialog eficient cu copiii, cu discipolii, precum și cu familiile lor”, a spus Corina Fusu.

Ulterior au fost înmânate premiile învingătorilor ediției a X-a a Concursului republican „Pedagogul anului”.

La categoria „Educatorul anului 2016”, primul loc a fost obținut de Cristina Aparatu de la Instituția preșcolară nr. 143 din mun. Chișinău.

„Învățătorul anului 2016” a devenit Viorica Morcov de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Capitală.

„Profesorul anului 2016” a fost desemnată Valentina Boboc, profesoară de istorie și educație civică, Liceul Teoretic „Natalia Dadiani”, mun. Chișinău.

Menționăm că la ediția a X-a a concursului au participat 1.100 de cadre didactice de la instituțiile de învățământ general din toată republica. Competiția s-a desfășurat în trei etape: locală, raională/municipală și republicană. Pe lângă titlul de „Educatorul anului”, „Învățătorul anului” sau „Profesorul anului”, învingătorii etapei republicane primesc gradul didactic următor celui pe care îl deţin, un premiu bănesc în sumă de 50.000 lei și Diploma Ministerului Educației.

Concursul se desfășoară conform Hotărârii Guvernului nr 370 din 12.04.2006 și este organizat în scopul sporirii prestigiului profesiei de pedagog, precum şi al stimulării activităţii creative a pedagogilor.

La momentul actual, în sistemul de învățământ preuniversitar sunt 42.110 cadre didactice, dintre care 12.575 de cadre didactice din învățământul preșcolar, iar 29.535 din învățământul primar și secundar general. Numărul cadrelor didactice din învățământul profesional tehnic secundar și postsecundar constituie 4.227 de persoane. În învățământul superior activează 5.305 cadre didactice.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine