După ce moțiunea de cenzură a fost respinsă din lipsa de cvorum, serviciul de presă al Guvernului a făcut public discursul pe care Pavel Filip urma să-l țină astăzi în Parlament, însă nu a reușit.
Potrivit premierului, moțiunea de cenzură este una nejustificată, care are drept scop revitalizarea campaniei electorale al cadidatului PSRM pentru funcția de președinte, dar și aruncarea în aer a perspectivelor europene ale țării noastre.
„Cu regret trebuie să spun, a doua oară în opt luni, când vin în Parlament: moţiunea depusă de PSRM, PCRM, PLDM este una total neserioasă, demagogică și cinică, pornind de la conţinutul ei și până la calitatea morală a semnatarilor. Am să explic pe parcursul discursului meu și de ce susțin că semnatarii sunt dubioși și nu ar trebui să reprezinte pe nimeni în această instituţie importantă pentru democrație”, a menționat Pavel Filip.
În acest context, Pavel Filip susține că „cei care strigă mai tare sunt oamenii care au participat la furtul miliardului, iar prin adoptarea de către guvern a pachetului de legi, aceștea își văd sfârșitul politic, pentru că cel puțin trei legi din acest pachet vizează consolidarea puternică și îndrăzneață a sistemului bancar”.
Șeful cabinetului de miniștri a reiterat faptul că legile pentru care Guvernul și-a asumat răspundere reprezintă singura cale corectă pentru Republica Moldova. „Am căutat în această moțiune măcar o măsură, o soluție, care să poată fi dezbătută. Nici măcar una nu am găsit. E chiar mai slabă decât moțiunea din vară, și asta nu e puțin lucru. Lipsă totală de soluții, lipsă totală de bună-credință și bun simț. Zero.
Deși autorii moțiunii se lamentează în mod populist și manipulator că Guvernul ar fi pus creditul BNM, acordat băncilor în dificultate, integral, pe seama cetățenilor, în realitate, printre semnatari sunt mulți dintre cei care au participat, în mod direct, sau indirect la furtul de la BEM. Unul dintre semnatarii moțiunii este chiar vizat în ancheta penală privind furtul miliardului.
Să critici azi Guvernarea că încearcă să rezolve o problemă generată tocmai de semnatarii moțiunii este ridicol și cinic. Dar am văzut că inclusiv unii din candidații la președinție aleg chiar să atace imaginea Moldovei în lume,doar pentru a mai prinde câteva puncte de PR politic”, a mai adăugat Filip.
Premierul subliniază faptul că asumarea răspunderii are o motivație clară: „este o precondiție pentru acordul cu FMI, este o precondiție pentru reluarea finanțării europene, este o precondiție pentru ieșirea din dezastrul pe care l-am trăit în 2015. Am întărit justiția tocmai pentru ca hoții miliardului să plătească, iar banii să fie luați înapoi. Nu îmi place să-mi asum eu răspunderea de a îndrepta greșelile altora, dar am să mă uit întotdeauna spre viitor și nu spre trecut: degeaba se ceartă politicienii, când cheia e la justiție”.
Citește discursul integral aici.