O studentă de la Universitatea Tehnică propune un nou model de editare a cărților pentru copii

editie-de-carte_cristiana-grati-1
Foto:utm.md

Cristiana Grati este absolventă a Programului Design și Tehnologii Poligrafice din cadrul Facultății Industrie Ușoară a Universității Tehnice a Moldovei. În cadrul proiectului său de licență, tânăra a dezvoltat un concept nou de editare a cărților pentru copii, astfel încât acestea să conțină elemente interactive, în vederea dezvoltării abilităților cognitive, scrie utm.md.

Compania italiană „G. Canale & C” a apreciat această idee drept un concept inovativ, reprezentanța din România a acesteia fiind dispusă să susțină promovarea acestui concept pe piața Uniunii Europene.

Cristiana Grati a dezvoltat această idee în proiectul său de licență: „Crearea edițiilor de carte cu elemente interactive pentru copii în vederea dezvoltării abilităților cognitive”. Activitatea în cadrul proiectului a vizat tendințele în materie de educație a copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani în vederea identificării conceptelor estetice, constructive și tehnologice a edițiilor de carte pentru copii, care să răspundă așteptărilor părinților, editorilor și specialiștilor în domeniu.

editie-de-carte_cristiana-grati-1-1

Rezultatele studiului au sugerat că un asemenea concept trebuie să contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor prin metode interactive, cum ar fi  jocurile, care să includă: fișe din lemn gravate pirografic, elemente interactive din lemn policrome, tocul de lemn ce are forma unei ediții de carte decupate cu laser și gravate pirografic.

Soluția constructivă elaborată a fost completată de soluțiile tehnologice de fabricație și evaluare economică a proiectului, inclusiv organizarea fabricației.

hora-prieteniei-de-cristiana-grati

Proiectul a fost apreciat de către membrii Comisiei de Licență cu nota maximă – 10. Iar invitații la susținere – reprezentanți ai editurilor și tipografiilor din RM și România, s-au arătat interesați de promovarea acestui produs, pe care l-au apreciat ca fiind un concept inovativ, original și inofensiv din punct de vedere sanogenic. Reprezentanța din România a tipografiei italiene GCanale s-a arătat dispusă să susțină promovarea acestui concept pe piața UE.

Pentru asigurarea protecției intelectuale asupra elaborării din cadrul proiectului, absolventa Cristiana Grati a depus deja o cerere de înregistrare la AGEPI.

cristiana-grati
Cristiana Grati PC: utm.md

Senatul UTM a apreciat proiectul Cristianei Grati cu premiul de gr. II în concursul „Cel mai bun proiect de licență 2016”. În 2015 Senatul i-a acordat un premiu pentru „Creativitate în design și tehnologii poligrafice”. În 2014 autoarea a organizat o expoziție personală de artă în cadrul FIU. Iar în anul curent lucrarea sa „Hora Prieteniei” a obținut premiul I în concursul municipal dedicat „Zilei Europei”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine