De ce a plecat de la Jurnal și ce va face la Publika Rita Ursalovschi?

Rita Ursalovschi
Foto:Rita Ursalovschi la Arena Tinerilor Jurnaliști

Rita Ursalovschi, mamă și soție, mai este și un profesionist. Ea știe cu exactitate ce este gata și ce nu este gata să facă pentru cariera sa profesională.

Rita Ursalovschi mereu învață pentru că asta i-a plăcut să facă de mică și este necesar pentru activitatea ei: „Începând cu 1997 și până acum învăț. În jurnalism mereu se învață.” „Important este să nu capeți spiritul de vedetism, atunci când vrei să devii un profesionist. Prezentatoare la meteo sau alt gen de emisiune unde se citește doar de pe promter poți deveni mai ușor: fie ești frumos, fie ai pile, fie ai dovedit că ai aptitudinile necesare. Acolo e primordială fața, imaginea, dar acesta nu este jurnalism. În jurnalismul adevărat este nevoie de minte. Aceasta se apreciază în platourile de dezbatere, în emisiunile de analiză”, adaugă ea.

 

Tineri Jurnaliști la Arena Tinerilor Jurnaliști
Tineri Jurnaliști la Arena Tinerilor Jurnaliști

Anterior, am spus că Rita Ursalovschi a plecat de la Jurnal din motivul că a fost schimbată politica editorială, căreia nu îi mai putea face față: „Jurnal-ul este altul decât cel de acum 4 ani. Aici am învățat, am crescut, dar politica editorială m-a depășit prin cerințele pe care le înainta. A rămas televiziune doar pe ecrane, în redacție nu mai e televiziune. Doar cât mai există niște camere de luat vederi. Nu mai are forța unei televiziuni de cândva”.

 

Rita Ursalovschi la Arena Tinerilor Jurnaliști, 12 octombrie 2013
Rita Ursalovschi la Arena Tinerilor Jurnaliști, 12 octombrie 2013

Despre zvonul de colaborare cu Publika a confirmat faptul că au fost purtate discuții cu Publika. Conform lor, ea va participa la realizarea a trei emisiuni. Una zilnică (Publika Report) și altele două de week-end. „Sunt în pregătiri, nu înseamnă că de mâine sunt pe sticlă.”, a concis Rita.

Întrebată de membrii Arenei Tinerilor Jurnaliști dacă ar fi gata să plece în zonele de conflict pentru a face materiale, ea a răspuns ferm că da: „Un jurnalist trebuie să fie gata să plece oriunde este necesar.” Cu toate acestea, ea a spus că nu ar face niciodată paparazzi sau jurnalism de presă galbenă.

Printre exemplele pe care le consideră demne de urmat se numără și Moise Guran și Cosmin Prelipceanu care face zice ea „emisiunile atât de natural și neforțat”.

 

Participanții la discuția cu Rita Ursalovschi, Arena Tinerilor Jurnaliști, 12 octombrie 2013
Participanții la discuția cu Rita Ursalovschi, Arena Tinerilor Jurnaliști, 12 octombrie 2013

„E minunat cum se descurcă acești oameni în jurnalism, asemenea oameni sunt totalmente liberi, fără a fi presați de oameni de afaceri și politicieni. Jurnalismul de aici (RM) încă nu își poate permite autofinanțarea și aici este indirect obligat să apere interesele cuiva. Un jurnalist aici nici nu poate câștiga mult. În Republica Moldova jurnaliștii sunt forțe de muncă ieftină. Doar niște jurnaliști consacrați sau care mai fac editoriale la comandă ar avea un salariu mai mare de 10 mii de lei. Jurnalismul în Europa se plătește foarte bine. Chiar și în România, cine are o imagine pronunțată, primește foarte multi bani.”

Și-a dorit să scoată un disc al Jurnalului cu emisiunile „E bine să știm”, nu au fost delegate resurse, acesta rămânând doar un vis. Ar scrie un roman autobiografic, cărți de specialitate, nu și detective, chiar dacă îi place să le citească.

Dacă Jurnal ar redeveni cel de acum patru ani s-ar întoarce înapoi. Știe că „Mereu este loc de mai bine”, la fel ca și loc pentru o carte în biblioteca sa.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *