Cu ocazia inaugurării Zilelor Europene ale Patrimoniului în Republica Moldova, astăzi, 27 septembrie 2016, în Scuarul monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt a avut loc lansarea expoziției de fotografii “Ușile Chișinăului: deschidere spre viitor” de Anetta Dabija, tânăra pasionată de stilurile arhitecturale ale ușilor încadrate în edificiile de epocă, atestate în centrul istoric al Chișinăului.
Expoziția este organizată la inițiativa ministrului Culturii Monica Babuc care a declarat în cadrul evenimentului de lansare că în aceste zile, în circa 50 de țări-parte ale convențiilor europene referitoare la patrimoniul cultural, se desfășoară acțiuni care vin să pună în valoare obiectivele de patrimoniu ale comunităților. „Inaugurarea acestei expoziții, dedicată tinerilor care știu să-și manifeste capacitățile și atitudinea civică într-un mod cu totul aparte, reliefează aspectele ce țin de patrimoniul cultural al Chișinăului și oferă posibilitatea locuitorilor capitalei să cunoască mai bine istoria orașului natal”, a remarcat oficialul. „Cu parfum de epocă, aceste vestigii arhitecturale păstrează în sine istorie și amintiri din viețile oamenilor și a orașului de altădată, dar și semnificația deschiderii către viitor”, a notat Monica Babuc.
„Proiectul a apărut din pasiunea pentru Centrul Istoric al Chișinăului. La început m-au fascinat clădirile istorice apoi au urmat ușile care m-au cucerit. Astfel am început să fac poze cu ușile vechi. Din dorința de a reda frumusețea unor elemente ale patrimoniului cum sunt ușile vechi a și apărut Expoziția. Ele sunt la fel ca și clădirile surse de documentare istorică și artistică incontestabile. Trebuie doar să le observăm, să le citim, și să le punem în valoare”, spune Anetta Dabija, inițiatoarea proiectului.
Proiectul fotografic realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii conține doar o parte a ceea ce poate constitui cu adevărat un obiect de studiu. Selecția de fotografii scoate în evidență influența pe care au avut-o tendințele arhitecturale din secolul trecut asupra decorului edificiilor și, în special, asupra ușilor care deschideau intrarea spre tainele acestora.
Începând cu anul 1985, la iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene se sărbătoresc Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP). Evenimentele dedicate pun în valoare monumente istorice, situri arheologice, colecţiile de artă, meşteşugurile tradiţionale etc., permiţând cetăţenilor să înveţe despre patrimoniul cultural comun. Astfel, specialiştii şi cetăţenii sunt încurajaţi să se implice activ în salvgardarea patrimoniului cultural.
În anul 2016 Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi sărbătorite cu tema “Patrimoniul cultural şi comunităţile”. Această temă a fost aleasă pentru a pune în evidenţă şi a încuraja participarea societăţii la protejarea şi interpretarea patrimoniului cultural. În Republica Moldova Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi organizate în perioada 27 septembrie – 13 octombrie, fiind desfășurate multiple acţiuni şi activităţi menite a transmite noii generaţii cunoştinţe noi şi a crea noi legături sensibile de apartenenţă la propria comunitate și identitate culturală.