Promo-Lex raportează încălcările comise de pretendenții la funcția de președinte

cec-a-stabilit-plafonul-maxim-al-cheltuielilor-in-campania-prezidentiala-din-acest-an-1473776530
Foto:unimedia.md

Misiunea Promo-LEX de Observare a Alegerilor Președintelui din 30 octombrie 2016 a prezentat al doilea raport de monitorizare potrivit căruia au fost depistate cazuri de utilizare a resurselor administrative în campaniile de colectare a semnăturilor de către grupurile de inițiativă, cazuri de colectare a semnăturilor de către persoane neautorizate și evitarea reflectării cheltuielilor reale în procesul de colectare a semnăturilor.

În acest context, observatorii Promo-Lex au constatat că CEC a manifestat un nivel sporit de activitate, adoptând actele necesare respectării Programului calendaristic. Totuși, Misiunea de observare Promo-LEX consideră că, în ziua de 3 septembrie 2016, CEC putea să activeze în vederea realizării sarcinilor, inclusiv să primească acte pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă, dar nu și să înregistreze candidații la funcția de Președinte, deoarece în acest fel, indirect, a favorizat candidatul PDM, Marian Lupu.

Monitorizarea procesului de colectare a semnăturilor de către Grupurile de Inițiativă arată că în cel puțin 110 localități s-au desfășurat activități de colectare a semnăturilor pentru 7 candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova. În acest context, au fost raportate cazuri izolate de colectare a semnăturilor în listele de subscripție de către persoane neautorizate.

Totodată, observatorii Promo-LEX au sesizat cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în procesul de colectare a semnăturilor în favoarea a patru candidați desemnați: Marian Lupu (PDM), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM) și Igor Dodon (PSRM). În acest sens, merită a fi evidențiat faptul că, grupul de inițiativă al candidatului  Marian Lupu a colectat semnături în 311 localități  conduse de primari ai PDM, ceea ce constituie circa 75,12 % din totalul celor 414 localități în care au fost colectate semnături. În cel puțin două cazuri, colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Marian Lupu s-a desfășurat în incinta autorităților și instituțiilor publice (primărie, școală, grădiniță).

De asemenea, potrivit observatorilor Promo-LEX, a fost constatată utilizarea resurselor administrative de către Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, care a participat în timpul orelor de serviciu la recepționarea și depunerea listelor de subscripție pentru candidatul Mihai Ghimpu.

Observatorii au mai sesizat două cazuri de utilizare a funcției în procesul de depunere a listelor de subscripție în timpul programului de lucru: în susținerea candidatului PPEM, dl Iurie Leancă, de către vicepreședintele r. Cantemir, și în susținerea candidatului PSRM, Igor Dodon, de către 2 asistenți sociali.

La capitolul raportării finanțelor, în perioada de raportare, 3 grupuri de inițiativă care au prezentat la CEC listele de subscripție, au declarat în rapoartele financiare totalizatoare cheltuieli mai mici decât cele estimate de Promo-LEX sau au depus declarații precum că nu au avut cheltuieli. Astfel, potrivit estimărilor Misiunii de Observare, aceste grupuri de inițiativă nu au reflectat în rapoartele lor financiare totalizatoare cel puțin 85 200 lei pentru diferite categorii de cheltuieli (GI PPEM – 28 555 lei, GI PL – 24 999 lei, PPPDA – 31 646 lei). La fel, deși grupul de inițiativă în susținerea candidatului PDM a declarat cheltuieli mai mari decât cele estimate de MOA, a omis, însă, să reflecte în raportul totalizator cheltuieli estimate de minim 10599,60 lei pentru remunerarea membrilor grupului de inițiativă și a voluntarilor.

În acest context, Promo-LEX amintește concurenților electorali că, aceștia sunt pasibili de răspundere contravențională, penală și fiscală, inclusiv sunt supuși riscului de a fi excluși din cursa electorală în conformitate cu art. 38 alin. 10 și art. 22, alin. 2 lit. g) al Codului electoral.

Pe de altă parte, potrivit observatorilor Promo-LEX, în cadrul activităților cu tentă electorală, doar pentru publicitate stradală, mai multe partide politice au suportat în perioada de raportare cheltuieli financiare estimate de MOA la cel puțin 1 142 000 lei (PPPAS – 10 000 lei, PP PDA – 2000 lei, PL – 179 840 lei, PDM – 950 160 lei).

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine