Fosta preşedintă a companiei Gas Natural Fenosa şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale

46410

Fosta preşedintă a companiei Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, actualmente consul onorific al Spaniei în Republica Moldova, va candida independent la funcţia de şef al statului. Aceasta a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că a lipsit o perioadă din viaţa publică, dar a implementat diverse proiecte şi a urmărit cu atenţie evenimentele din ţară.

„Vreau să vă anunţ că am decis să fac acest pas şi voi candida la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Voi fi un candidat independent şi voi fi un preşedinte independent până la finalul mandatului”, a spus Silvia Radu, adăugând că îşi doreşte să fie „un preşedinte al întregului popor, să reprezinte poporul în această funcţie, iar poporul va fi cel care va decide vectorul pe care îl va urma ţara”.

„Eu cred în valorile europene, eu promovez standardele internaţionale. Sunt sigură că economia de piaţă, tot ceea ce se promovează din partea Uniunii Europene, va fi valabil pentru Republica Moldova în cazul în care instituţiile statului vor fi depolitizate şi vom avea tehnocraţi care vor fi în stare să implementeze aceste reforme în cadrul economiei ţării noastre”, a subliniat Silvia Radu.

Aceasta a afirmat că va fi un candidat absolut independent, nu va accepta alianţe cu partide implicate în campania electorală, deoarece, în opinia sa, este foarte important ca preşedintele să fie apolitic, să fie în stare să ia decizii care ar putea îngloba interesele tuturor cetăţenilor ţării.

Silvia Radu a mai spus că nu exclude posibilitatea creării unui partid după alegeri. „Ar fi cazul ca aceste alegeri să permită iniţierea procesului de depolitizare a instituţiilor statului, este foarte important pentru noi acum, în criza în care ne aflăm, să profităm la maximum de această posibilitate ca poporul să-şi exprime votul pentru cineva care nu reprezintă interesele unei grupări politice, ci reprezintă interesele întregii naţiuni, indiferent dacă vorbeşte o limbă sau alta”, a adăugat fosta preşedintă Gas Natural Fenosa.

„Preşedintele ales de popor trebuie să fie liber când preia funcţia şi să poată rămâne liber tot mandatul. Să nu se angajeze în niciun proiect politic, să fie un om cu adevărat instituţional, un mediator veritabil care să reprezinte pe toţi cetăţenii şi să nu-i mai împartă după criterii geo-politice sau după limba vorbită”, a mai adăugat Silvia Radu.

Silvia Radu a subliniat că Republica Moldova are nevoie de un preşedinte vizionar care să fie capabil să iniţieze o depolitizare reală a instituţiilor statului şi să sprijine cu pârghiile pe care le deţine o reformă reală a acestora. Preşedintele care va moderniza Republica Moldova trebuie să fie o persoană cu viziuni moderne, pro-europene, care să poată înţelege schimbările şi să preia modelele de dezvoltare şi de succes din întreaga lume.

„Încrederea în clasa politică este foarte scăzută oamenii sunt dezamăgiţi de politicieni. Partidele continuă să se războiască între ele pentru interese care nu au nicio legătură cu interesele ţării. Pe data de 30 octombrie, poporul îşi alege preşedintele prin vot direct după o lungă perioadă în care Parlamentului i-a revenit acest drept, dar ceea ce li se propune oamenilor astăzi este să nu schimbe nimic după aceste alegeri. Am văzut lista candidaţilor care s-au înscris în cursa electorală. Pe unii dintre ei îi cunosc personal şi îi apreciez ca oameni şi ca profesionişti, dar toţi, practic toţi, provin în mod direct sau indirect dintr-o clasă politică pe care oamenii nu o mai cred, care a arătat din plin până acum ce poate şi, în mod special, ce nu poate face”, a spus Silvia Radu.

Aceasta a precizat că partidele din care fac parte pretendenţii la şefia statului sau au făcut parte îi fac vulnerabili pe majoritatea dintre ei. „Urmărim acelaşi joc de interese care a ţinut ţara în impas atât de mult timp. Şi atunci întrebarea mea este: ce valoare şi ce greutate mai are votul direct al poporului dacă oamenii trebuie să aleagă un preşedinte din rândul aceloraşi politicieni de care nu sunt mulţumiţi cum au condus ţara până acum?”, a menţionat fosta preşedinte a companiei Gas Natural Fenosa.

Silvia Radu a declarat că nu crede că actuala clasă politică poate să se schimbe singură şi că nu vede voinţă şi interes pentru aceasta. Nu crede nici în partidele noi făcute cu oameni vechi, iar alegerea unui preşedinte din rândul candidaţilor înaintaţi de partidele deja existente ar însemna că viitorul preşedinte să aparţină unor grupuri de interes sau, şi mai rău, să reprezinte interesele politice ale unei ţări sau alteia.

Silvia Radu s-a născut la 27 februarie 1972, la Hânceşti. A făcut studii la Universitatea din Navarra, Spania (Managementul Afacerilor), Universitatea de Stat din Moldova (Facultatea de Drept şi cea de Limbi Străine), Academia de Administraţie Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova (Relaţii Internaţionale).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine