(studiu) Fântâna, casa, copilul sau copacul? Cum prioritizează moldovenii evenimentele din viață

14063623_1267081803315754_135479644_n

De la bunei și străbunei am tot auzit că fiecare dintre noi, înainte ca să moară, trebuie să facă o casă, o fântână, să sădească un copac și să nască un copil. Societatea contemporană ne impune aceleași condiții, dar mult mai actualizate. Magenta Consulting a aflat cum prioritizează moldovenii planul de viață a unui tânăr. Copii, mariaj, studii, carieră, locuință, fântână și copac – cum le aranjăm pe toate cronologic? Vedeți mai jos planul întocmit de respondenții sondajului.

Bărbații sunt pentru dezvoltarea profesională, femeile – pentru căsnicie

O majoritate impunătoare de moldoveni, 84% consideră că un tânăr, în primul rând, trebuie să-și facă studiile superioare. Această părere este aproape unanimă, însă puțin mai mulți care pun pe primul loc finalizarea unei universități sunt femeile, elevii, persoanele cu studii medii de specialitate și cele care dețin propria afacere.

Un moldovean din doi este de părerea, că cel de-al doilea pas important ce trebuie făcut de un tânăr este încadrarea în câmpul muncii. De această părere, la o pondere mai mare, sunt moldovenii din zona de nord a țării, cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani și liber profesioniștii.

Evenimentul pentru cel de-al treilea pas a fost împărțit de răspunsurile moldovenilor în două răspunsuri cu o pondere aproape identică. 27% dintre aceștia consideră că un tânăr ar trebui, după finalizarea studiilor și angajare, să se dezvolte pe plan profesional, pe când 26% sunt de părerea că cel de-al treilea pas trebuie să țină mai mult de partea personală, cu alte cuvinte, să-și înregistreze relația la Oficiul Stării Civile.

Dintre cei care optează pentru dezvoltarea carierei profesionale sunt într-un număr mai mare bărbații, locuitorii zonei de centru a Republicii Moldova, tinerii cu vârsta sub 25 de ani, celibatarii și persoanele ce se află într-o relație de concubinaj, cei cu studii universitare și liber profesioniștii.

Cealaltă categorie de moldoveni, care susține că este prioritat ca cel de-al treilea pas să fie căsătoria civilă, este reprezentată într-o măsură mai mare de femei, moldovenii din nordul și sudul țării, persoanele divorțate și ce cu studii medii de specialitate.

Copiii sunt lăsați la coada clasamentului

Cel de-al patrulea pas a fost divizat pentru trei evenimente de părerile moldovenilor. 24% consideră că în al patrulea rând tinerii trebuie să facă cununia religioasă, 22% – cea civilă, iar 20% sunt pentru achiziția unei locuințe. Totodată, cu aceeși pondere, cununia religioasă a fost aleasă ca eveniment primordial pentru cel de-al cincilea pas. E de menționat faptul că, pentru oficializarea căsniciei în fața altarului bisericesc, anume la această etapă, pledează mai mult locuitorii mediului rural și celibatarii.

Nașterea unui copil, a fost lăsată de moldoveni pentru cel de-al șaselea și al șaptelea pas, cu o pondere de 26% și respectiv 32%. Totodată, a cincea parte din respondenți, consideră oportun să amâne dezvoltarea pe plan profesional.

Sondajul marca Magenta Consulting a creionat lista de activități și evenimente primordiale în viața unui tânăr. Dacă aproape 9 din 10 moldoveni consideră că obținerea studiilor superioare este pe primul loc, în privința următorilor pași părerile se divizează, unii pun accentul doar pe planul profesional, alții sunt convinși că e posibil să-l îmbini cu cel personal.

Totuși, suntem în epoca în care suntem liberi și avem tot dreptul să prioritizăm copacul, casa, copilul și fântâna cum ne cere inima.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine