Lista celor 8 abilități pe care orice tânăr trebuie să le capete până la vârsta de 18 ani

stanford-dean-life-tips-18-year-old
Foto:tech.com

Julie Lythcott-Haims, decan la Stanford School of Business și autoare a unui bestseller marca New York Times, a formulat lista celor 8 abilități cruciale pentru orice tânăr care a atins vârsta de 18 ani, aceasta fiind inițial publicată pe Quora.

#1. Un tânăr de 18 ani trebuie să fie capabil să comunice cu străinii

„Decani, diriginți, gazde, colegi, manageri pe resurse umane, șoferi de autobuze, mecanici, medici, angajați ai băncii, etc. – în lumea reală. Ne învățăm copiii să nu vorbească cu străinii în loc să le oferim capacitatea mai nuanțată de a face diferența între marea parte a lor, care de fapt nu prezintă pericol, și mica parte a lor cu care nu ar trebui să comunice.”

#2. Un tânăr de 18 ani trebuie să se poată orienta

„Drumul spre campus, prin orașul unde se află stagiul de vară, prin localitatea din străinătate unde el/ea își face studiile sau lucrează etc. Acompaniem copiii noștri pretutindeni, chiar și atunci când autobuzul, bicicleta sau picioarele lor îi pot aduce la destinație fără dificultăți. În consecință, aceștia pierd capacitatea de a ajunge singuri din punctul A în punctul B; nu știu cum să se descurce cu opțiunile de transport, situațiile neprevăzute; unde și cum să alimenteze mașina sau cum să își planifice și execute intinerariile.”

#3. Un tânăr de 18 ani trebui să fie capabil să își organizeze însărcinările, volumul de lucru și termenele limită

„Mereu le remintim copiilor despre termenele limită până la care trebuie să își pregătească temele, uneori ajutându-i să o facă, alteori chiar pregătindu-le în locul lor. În consecință, copiii nu își pot stabili prioritățile; nu se pot descurca cu volumul de lucru sau nu le reușesc pe toate în timp, fără atenționări regulate.

#4. Un tânăr de 18 ani trebuie să contribuie la întreținerea casei

„Nu le cerem copiilor mult ajutor în privința întreținerii casei, astfel încât specificul copilăriei moderne presupune foarte puțin timp rămas din cauza activităților academice și extra-școlare. În consecință, tinerii nu își pot asigura condiții decente, satisface necesitățile personale, respecta necesitățile altora sau contribui la bunăstarea colectivă.”

#5. Un tânăr de 18 ani trebuie să fie capabil să își rezolve problemele interpersonale

„Mereu ne implicăm în viața copiilor, conflictele dintre aceștia etc., pentru a le rezolva și a-i proteja, ceea ce îi face incapabili să soluționeze un conflict sau neînțelegere fără intervenția adulților.”

#6. Un tânăr de 18 ani trebuie să fie capabil să facă față succeselor și eșecurilor

„Lecții, volum de lucru, concursuri, profesori, șefi complicați și altele. Intervenim când lucrurile devin dificile, realizăm sarcina, întindem termenul limită, facem înțelegeri cu adulții, iar copiii uită că, de fapt, cursul normal al vieții nu presupune că lucrurile se vor întâmpla după placul lor și că pot sta relaxați în zona de confort.”

#7. Un tânăr de 18 ani trebuie să fie capabil să își câștige bani și să își organizeze bugetul

„Astăzi ei nu caută locuri de muncă part-time, fiind deprinși că le vom oferi banii necesari pentru tot ce vor sau tot de ce au nevoie, fapt care duce la lipsa unui simț al responsabilității în îndeplinirea sarcinilor la serviciu. Astfel, ei nu cunosc cum să conlucreze cu un șef care nu îi prea place, nu pot determina valoarea adevărată a lucrurilor și nu se descurcă cu organizarea bugetului.”

#8. Un tânăr de 18 ani trebuie să își asume riscuri

„Intervenim mereu și prevenim orice neplăcere, îi preîntâmpinăm despre orice „piatră subacvatică”, astfel încetinind în ei o dezvoltare a înțelepciunii și perceperii faptului că succesul presupune încercări, eșecuri și din nou încercări, precum și o flexibilitate necesară în momentele în care totul se întoarce după un vector greșit.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine